Monday, 30 April 2018

RAPID FERRY AMBIL ALIH FERI PULAU PINANG ESOK 


GEORGETOWN, 30 April – Perkhidmatan feri Pulau Pinang akan diambilalih secara rasmi oleh Rapid Ferry Sdn Bhd (Rapid Ferry) mulai esok (1 Mei 2018) daripada Penang Port Sdn Bhd (PPSB), yang mengendalikan operasi dan perkhidmatan berkenaan sejak 1 Januari 1994.

Pengambilalihan operasi dan aset oleh Rapid Ferry – sebuah anak syarikat Kumpulan Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), disempurnakan hari ini  melalui pemeteraian Perjanjian Pengambilalihan  Perkhidmatan Feri Pulau Pinang dengan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP).

Sementara SPPP diwakili oleh Pengerusinya Datuk Tan Teik Cheng dan Pengurus Besar, Tuan Haji Mohamad Puzi Mohamad Nazir, Rapid Ferry pula diwakili oleh Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Prasarana, Encik Mohd Rafiziee Abdul Rahman dan Encik Megat Khairolazhar Khairodin, yang merupakan Ketua Pegawai Strategi dan Transformasi Kumpulan Prasarana pada pemeteraian perjanjian berkenaan. Pada majlis yang diadakan di Hotel Royale Chulan Penang di sini, SPPP turut memeterai perjanjian dengan PPSB untuk penyerahan aset untuk operasi dan perkhidmatan feri Pulau Pinang kepada suruhanjaya berkenaan.

Pemeteraian kedua-dua perjanjian itu adalah selaras dengan keputusan Kerajaan Malaysia pada 27 September 2017, yang memutuskan supaya perkhidmatan feri Pulau Pinang  diambilalih oleh Prasarana sebagai satu inisiatif meningkatkan mutu perkhidmatan dan mentrasformasikan operasi syarikat berkenaan.

Berucap pada majlis berkenaan, Tan menyifatkan pemeteraian perjanjian itu sebagai satu catatan sejarah untuk negeri Pulau Pinang kerana ia menjanjikan satu era baru untuk perkhidmatan feri Pulau Pinang, yang menjadi satu ikon dan legasi negeri berkenaan.

“SPPP yakin dengan pengalaman luar biasa yang dimiliki oleh Prasarana dalam melaksanakan transformasi sistem pengangkutan awam, ia akan menyediakan perkhidmatan yang akan menggembirakan para pelanggan dan perkhidmatan yang lebih sempurna untuk negeri Pulau Pinang. Prasarana dan Rapid Ferry akan melaksanakan program jangkamasa pendek dan jangkamasa panjang dalam melaksanakan transformasi untuk meningkatkan perkhidmatan feri Pulau Pinang dan menjadikan perkhidmatan feri sebagai satu kebanggaan negari Pulau Pinang,” kata Tan.

Prasarana dijadualkan mengadakan satu majlis taklimat media pada Sabtu ini (5 Mei) mengenai program transformasi Rapid Ferry.

No comments:

Post a Comment