Friday, 27 April 2018

Tanpa DAP : Negeri Akan Pasti Bersih, Selamat, Hijau & Sihat1. Penulis merujuk kepada kenyataan Lim Guan Eng semasa pengumuman calon-calon Pilihan Raya umum Ke-14 di Pulau Pinang. Beliau dan calon-calon Pakatan pembangkang mendakwa kononnya 'memperjuangkan Pulau Pinang yang disayangi kerana Bersih, Hijau, Selamat dan Sihat.’

2. Beliau mendabik dada pengurangan hutang negeri sebanyak 90% kepada hanya RM62 juta. Tetapi beliau gagal untuk berterus terang iaitu:

❗Pengurangan hutang 90% itu adalah disebabkan oleh Penstrukturan semula Perkhidmatan Air Negara yang melibatkan pemindah milikan aset air Kerajaan Pulau Pinang yang bernilai RM655.2 juta kepada Pengurusan Aset Air Berhad (PAAD).

❗Penstrukturan Semula Industri Air ini adalah satu inisiatif daripada pihak Kerajaan BN Persekutuan dan inisiatif ini telah dimulakan pada tahun 2005 iaitu apabila Pulau Pinang masih ditadbir oleh BN.

❗Hutang kurang 90% itu tidak ada kena mengena dengan 'kecekapan kerajaan DAP' seperti yang didakwa.

❗Guan Eng juga sekali lagi memainkan isu yang sudah dijawab. Beliau mendakwa BN gagal menunaikan janji yang dibuat sebanyak 3 kali oleh Perdana Menteri untuk membina LRT.

3. Yang disembunyikan oleh Guan Eng ialah pembinaan sistem LRT ini akan ditunaikan HANYA jika BN memerintah negeri Pulau Pinang pada PRU13 yang lepas. Tetapi sekarang, Pakatan dan DAP adalah pemerintah negeri ini.

4. Guan Eng dengan tanpa malunya turut mendakwa ‘DAP akan berjuang untuk pembinaan transit aliran ringan (LRT) di Pulau Pinang’. Padahal, sejak 2008 kerajaan DAP telah berjanji untuk membina monorel dari Pulau Pinang ke Butterworth, membina projek Transit Aliran Massa (MRT) bawah tanah dan membina LRT. Tetapi semuanya ini hanya janji-janji palsu yang gagal dilaksanakan oleh kerajaan DAP.

Bukan itu sahaja.

5. Kerajaan DAP bergelumang dengan skandal mega terowong bawah laut dan 3 laluan utama yang bernilai billion ringgit wang rakyat. Projek yang dianugerahkan pada tahun 2013 tetapi tidak ada apa-apa pun yang bermula sehingga ke saat ini. Projek ini juga sedang di siasat oleh pihak SPRM kerana wujudnya kes rasuah.

6. Lim Guan Eng juga buat-buat lupa yang DAP sendiri telah mungkir janji membohongi rakyat. Beliau ibarat 'menjilat ludah di muka sendiri' dan memungkiri Manifesto Pakatan Pembangkang itu sendiri yang tidak akan menaikkan tarif air. Tetapi tarif air dinaikkan dan rakyat Pulau Pinang dipersalahkan. Kononnya, kenaikan tarif air ini adalah 'untuk mendidik rakyat Pulau Pinang'.

7. Media turut melaporkan wujudnya kawasan yang tidak pernah berlaku bencana banjir kerana kelemahan perancangan dan penguatkuasaan undang-undang oleh kerajaan DAP Pulau Pinang.

8. YB Nordin Ahmad (BN-Bayan Lepas) pula mendedahkan terdapat beberapa kawasan lereng bukit di Bayan Lepas dan Teluk Kumbar, diluluskan kerajaan DAP negeri untuk membangunkan projek perumahan mewah. Menurutnya, akibat kerja-kerja membersihkan kawasan bukit itu, sungai dan parit di kawasan sekitar tertimbus sehingga menyekat aliran air terutama ketika hujan lebat.

9. Lebih menyedihkan, tambahnya, ketika kerja-kerja pembersihan dilakukan selepas banjir surut, syarikat pemaju langsung tidak ‘tunjuk muka’ atau menghulurkan bantuan kepada mangsa.

10. DAP juga berjanji akan menghapuskan tol TETAPI Lim Guan Eng dan kerajaan DAP ibarat lidah bercabang apabila membenarkan syarikat konsesi mengutip tol selama 30 tahun untuk pengguna terowong bawah laut.

11. Lebih pelik lagi, kos pembinaan terowong akan dibiayai oleh kerajaan DAP tetapi syarikat konsesi masih boleh mengutip tol! Jika merujuk perjanjian konsesi tol biasa, syarikat konsesi perlu mengutip tol untuk membiayai pembinaan projek  tersebut tetapi tidak di Pulau Pinang. Ia menjadikannya perjanjian tol paling berat sebelah dalam dunia.

12. Kerajaan DAP juga begitu jelas melindungi aktiviti kilang haram apabila segala pendedahan dan rayuan rakan ADUN PKR mereka dibakulsampahkan begitu sahaja. Dan ADUN PKR ini menjadi mangsa puak RBA dan DAP dengan pelbagai penghinaan dan ugutan sehingga ADUN PKR itu bernekad untuk tidak bertanding lagi pada PRU14 nanti. Status isu ini juga amat kabur hingga ke hari ini.

Realitinya, PRU14 adalah masa yang terbaik untuk rakyat Pulau Pinang menolak parti DAP dan sekutunya. Pulau Pinang perlu diselamatkan daripada kerosakan yang dibawa oleh DAP.

Sumber

No comments:

Post a Comment