Wednesday, 2 May 2018

Tidak bertanggungjawab kaitkan 1MDB dengan siasatan Switzerland

Tidak bertanggungjawab kaitkan 1MDB dengan siasatan Switzerland
1MDB mengambil maklum laporan berita mengenai pelancaran penyiasatan oleh pendakwa Switzerland berkaitan syarikat minyak Arab Saudi, dan laporan berkaitan warga Swiss dan sistem perbankan negara itu.
KUALA LUMPUR – 1Malaysia Development Bhd (1MDB) berkata adalah tidak bertanggungjawab dan merupakan perbuatan keji bagi mana-mana pihak untuk menganggap dan memutar-belitkan dakwaan mengenai siasatan yang dijalankan oleh pendakwa Switzerland,sebagai siasatan ke atas 1MDB dan pemegang sahamnya.
1MDB mengambil maklum mengenai laporan berita mengenai pelancaran penyiasatan oleh pendakwa Switzerland berkaitan syarikat minyak Arab Saudi, dan laporan berkaitan warga Swiss dan sistem perbankan negara itu.
“Tidak ada cadangan salah laku oleh 1MDB atau mana-mana pegawainya. Oleh itu, adalah tidak bertanggungjawabdan merupakan perbuatan keji bagi mana-mana pihak untuk menganggap dan memutar-belitkan dakwaan mengenai siasatan yang dijalankan oleh pendakwa Switzerland itu dikatakan sebagai siasatan ke atas 1MDB dan pemegang sahamnya,”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
1MDB menegaskan bahawa dana itu tidak tertakluk kepada sebarang penyiasatan jenayah sama ada di Malaysia atau di peringkat antarabangsa.
“Kami telah dan bersedia untuk membantu penyiasatan mana-mana pihak berkuasa yang sah, sejajar dengan protokol antarabangsa. Sehingga hari ini, 1MDB belum menerima sebarang permintaan sedemikian.
“1MDB meminta semua pihak supaya tidak mempolitikkan sebarang dakwaan mengenai siasatan yang disyaki oleh pihak berkuasa Switzerland ke atas rakyat bukan warganegara Malaysia itu, dan, semasa tempoh pilihan raya umum yang sensitif ini, tidak mengaitkan 1MDB untuk keuntungan politik.
— BERNAMA

No comments:

Post a comment