Friday, 23 November 2018

Hulurkan sumb4ngan Dan Doa untuk Daniel Arif.

Hulurkan sumb4ngan Dan Doa untuk Daniel Arif. Posted by Penang Kini on 12:52 in

Seorang lelaki nyaris m4ut selepas kakinya ‘ditelan’ mesin pengisar sampah, ketika dia sedang cuba mengorek sampah yang melekat di mesin tersebut bagi membolehkan ia beroperasi semula.

 Dalam kejadian pada petang Isnin lalu di sebuah kilang yang terletak di Samseong, Seoul, Korea Selatan itu, mangsa, Daniel Arif Ahmad Fuad, 21, hampir hilang separuh ang gota badannya. Mang sa yang baru dua bulan bekerja di negara itu dilaporkan dalam keadaan kriti kal dan diberikan ubat tidur oleh pihak Hospital Suwon Ajudae dan Daniel perlu menjalani pembed ahan kedua untuk memot ong pangkal pahanya akibat jangk itan kum an.

Bapa mangsa, Ahmad Fuad Yun, 52, berkata, dia terkejut apabila dimaklumkan oleh rakan anaknya mengenai kejadian itu. Hulurkan sumb4ngan Dan Doa untuk Daniel Arif “Saya memang ada halang dia nak ke sana dulu (bekerja). Sedih tu, sesiapa pun akan sedih. Tapi kita sebagai orang Islam, kita terima qada dan qadar Allah,” katanya.

Sementara itu, rakan mangsa, Shahir, 25, menceritakan semula kejadian itu kira-kira pada jam 3 petang, mesin pengisar sampah itu tersangkut menyebabkan Daniel terpaksa mengorek sampah yang melekat di bahagian pengisar itu. “Ketika kejadian, mesin sudah ditutup dan Daniel Arif diarahkan mengorek sampah dari dalam, manakala pekerja lain sedang berusaha memperbaikinya.

“Namun tidak tahu bagaimana selepas sejam lebih, mesin berkenaan ‘berjalan’ sendiri walaupun sudah ditutup menggunakan alat kawalan jauh menyebabkan sepa ruh bad an Daniel diki sar dari p4ha hingga ke kak1. “Menyedari kejadian itu, penyelia kilang terus berlari dan menekan suis kecemasan untuk menghentikan mesin berkenaan sebelum menghubungi ambulan. “Selepas amb ulan tiba, bomba dan pihak hosp ital terpaksa mengambil masa lebih dua jam untuk memo tong kaki Daniel sebelum dia berjaya dikeluarkan dan ketika itu dia berada dalam keadaan sep ara sedar,” katanya.

 Difahamkan, mereka tidak mengetahui jumlah bil perubatan yang bakal dikenakan oleh pihak hospital. Ibu bapa Daniel juga dijangka akan tiba di negara itu pada untuk menandatangani borang izin pembedahan.

 Sumber: Harian Metro, mStar online

No comments:

Post a comment