rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807)

Tuesday, 15 January 2019

Sultan Abdullah sebak ajak rakyat doakan ayahanda 😭

SULTAN Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah kelihatan sebak semasa mengajak rakyat mendoakan kesejahteraan ayahandanya pada istiadat pemasyhuran baginda sebagai Sultan Pahang keenam dalam era moden di Istana Abu Bakar Pekan, Pahang hari ini.UTUSAN ONLINE / AHMAD ZAKKI JILAN

PEKAN 15 Jan. - Sultan Pahang, Sultan Abdullah tidak dapat menahan sebak ketika mengajak rakyat mendoakan kesejahteraan ayahanda baginda, Sultan Ahmad Shah yang sedang gering.

 Dalam dalam tersekat-sekat kerana menahan sebak, baginda mengajak seluruh rakyat berdoa kepada Allah SWT memohon Sultan Ahmad Shah dilindungi dan dirahmati.

 "Saya memohon agar sekalian rakyat jelata untuk menadah tangan ke hadrat Ilahi, memohon apalah sudi kiranya juga dilindungi dan dirahmati Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin Mu'adzam Shah," titah baginda yang kelihatan turut menyekang air mata.

 Baginda bertitah demikian pada istiadat pemasyhurannya sebagai Sultan Pahang keenam dalam era moden di Istana Abu Bakar di sini hari ini.

Sultan Pahang keenam bertitah, baginda insaf atas kurniaan Allah SWT untuk menjunjung susur galur takhta kerajaan Pahang yang diriwayatkan sejak 1882.

 "Saya turut insaf dan berasa kerdil pula tubuh ini kerana takhta ini diwarisi daripada Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah. Baginda merupakan seorang raja pemerintah yang adil, berbudi luhur bukan kepalang dan dikasihi serta disanjungi oleh setiap lapisan rakyat jelata. Ia akan terpahat segar dalam lipatan sejarah," titah baginda. - UTUSAN ONLINE

No comments:

Post a Comment