Friday, 8 February 2019

Bagaimana Filem '3 Idiots' Memusnahkan Keindahan LadakhTempat yang dimaksudkan adalah “Ladakh”, iaitu tempat yang merupakan babak terakhir di dalam filem terkenal 3 Idiots. Keindahan Ladakh membuatkan ramai penonton terpegun dan ingin berada di tempat ini.
Bagaimana filem ini dikatakan memusnahkan keindahan semulajadi Ladakh? Menerusi BuzzFeed, kami kongsikan kisahnya.

Pada tahun 2008, tahun sebelum terbitnya filem itu, 400,000 pelancong India melawat Ladakh – sudah menjadi angka yang cukup besar bagi sebuah rantau yang terletak kira-kira 200,000 orang.

Tiga tahun kemudian, angka tersebut hampir empat kali ganda. Mereka tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan sejak itu.

Selepas demam 3 idiots mula melanda dunia, pengunjung meningkat kepada populariti yang belum pernah terjadi sebelumnya.

"3 Idiots Telah Menghancurkan Ekosistem di Ladakh"

“Semuanya bermula dengan filem itu,” kata Noori Noorjahan, seorang pemulih seni dari Leh, ibukota kecil.

Beliau berkata sebagai bukti keindahan Ladakh, kecantikan yang menghantui atau keindahan filem yang tidak dapat dinafikan, tetapi tujuh tahun kemudian 3 orang bodoh masih menggunakan ribuan malah lebih ramai pelancong daripada ekosistem yang semakin hancur ini.

Orang luar kini melebihi jumlah penduduk semasa bulan-bulan puncak musim panas.

Kebanjiran pelancongan Ladakh telah bertepatan dengan kenaikan mendadak kelas pertengahan India. Dari tahun 2005 hingga 2010, tahap pendapatan tahunan hampir dua kali ganda.

Kelas menengah negara kini termasuk kira-kira 50 juta orang – menjelang 2025, ia akan berjumlah 583 juta – dan gaji dijangka meningkat tiga kali ganda dalam tempoh dua dekad akan datang.

Dahulunya Biasa Minum Air Dari Aliran.

Botol-botol mula terapung di permukaan air. “[Kami] biasa minum dari aliran – sekarang anda tidak mahu meletakkan tangan anda di dalamnya, apatah lagi mulut anda,” kata Yangchan Dolma, 64, naib presiden Perikatan Wanita, sebuah NGO yang telah berjuang untuk larangan pada beg plastik.

Di luar bandar, kelihatan kenderaan putih mengangkut jalan-jalan gunung yang berbaris dengan sampah. Tempat ini mula kotor! Kotor disebabkan oleh sikap pelancong yang membuang sampah sesuka hati.

Kini keindahan Ladakh telah dicemari dengan timbunan sampah. Jika ianya tidak dijaga dan dikawal mungkin suatu hari nanti ekosistem di Ladakh tidak lagi baik seperti dahulu. Keindahan dan kejernihan air sungainya mungkin akan mula hilang.

P/s : Hurmm..kalau orang kata kau masih tinggal atas pokok...pandai pula kau marah!! So jadilah makhluk yang bertanggungjawab ye..kesian anak cucu cicit kita dimasa depan tak sempat nak tengok benda yang indah2 atas sikap bodoh piang kau tu 😅. Save our planet!! Telok melano jaga bait2 oii!!!

Kredit : blogmazeer.com

-Kotaro minami-   #kakimuvee

No comments:

Post a Comment