Saturday, 9 February 2019

Pasang Khemah Kenduri Halang Jalan Boleh Kena Denda Sampai RM 1 Ribu

Gambar Hiasan

APA kata undang-undang jika kita memasang khemah di depan rumah atas tujuan peribadi hingga menghalang lalu lintas yang biasanya dibuat untuk kenduri perkahwinan, kematian, upacara keraian atau apa saja majlis perayaan? Jawapan asasnya, tidak boleh.
Ini termaktub di bawah Seksyen 46(1)(a) bagi Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974. Seseorang itu dikira melakukan kesalahan jika mendirikan atau membuat sebarang binaan atau halangan di kawasan awam.

Sekiranya disabit kesalahan boleh dikenakan denda RM500 untuk kesalahan pertama dan RM1,000 untuk kesalahan seterusnya.

PENDAPAT KAMI
Jadi janganlah terkejut kalau tiba-tiba kenduri anda diserbu pihak berkuasa tempatan (PBT) atas kesalahan seperti dinyatakan di atas.

Mungkin ada jiran yang buat laporan, atau dilaporkan orang luar yang lalu di kawasan anda, atau kebetulan abang penguatkuasa terperasan.

 Bagaimanapun, kesalahan seperti ini sangat jarang berlaku kerana majoriti rakyat Malaysia memilih untuk tidak mahu bikin kecoh, nanti takut diajak bertumbuk pula. Walhal, perangai tuan majlis pun semacam mementingkan diri.

 Jadi nasihat kami gunalah akal budi atau common sense masing-masing. Beritahulah jiran tetangga seandainya ada majlis mahu dibuat yang memerlukan laluan ditutup.

Sesetengah kawasan kejiranan, terutama di bandar besar seperti di perumahan flat dan apartment dengan parkir terbuka dan sesak, adalah kurang sesuai dibuat majlis keramaian.

Bukanlah sebab jiran lain cemburu dengan majlis anda yang serba ekstravaganza itu, tetapi memang ada situasi di sesetengah kawasan perumahan dilihat kurang molek dibuat majlis kerana boleh menyebabkan masalah parkir, kesesakan lalu lintas dan isu keselamatan. Lebih elok dibuat di mana-mana dewan yang semestinya perlu ditempah awal.

SumbeR : pandulaju.com.my

No comments:

Post a Comment