Sunday, 24 March 2019

Empangan Air Itam Cukup untuk 48 hari sajaSIMPANAN air di Empangan Air Itam, di Georgetown, hanya mampu bertahan untuk 48 hari, susulan cuaca panas yang sedang melanda negara ketika ini.
Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, jika jumlah hujan turun tidak mencukupi, empangan itu dijangka kehabisan sumber air menjelang akhir Mei ini.
“Empangan Air Itam ini membekalkan air di bandar Air Itam, Paya Terubong, dan kawasan sekitarnya, membabitkan jumlah pengguna 175,000 orang.
“Kita khuatir, jika pengguna tidak mengoptimumkan penggunaan air harian mereka daripada sekarang, kita akan menghadapi masalah air kemudian hari,” katanya ketika ditemui, hari ini.

Terdahulu, Kon Yeow yang juga Pengerusi Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) meluangkan masa melawat Empangan Air Itam, Georgetown.
Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif PBAPP, Datuk Jaseni Maidinsa.
Dalam pada itu, Kon Yeow berkata, senario bekalan air di kawasan lain di Pulau Pinang adalah pada tahap normal dan memuaskan.
Bagaimanapun, katanya, paras air Sungai Muda kini turun dibawah paras amaran, dengan yang terkini adalah 1.82 meter.
“PBAPP bimbang dengan paras rendah Sungai Muda kerana ia adalah sumber air mentah utama Pulau Pinang.
“Kami akan terus berjaga-jaga kerana PBAPP mengabstrak air dari sungai ini di hilir 14 loji rawatan air Kedah dan empat muka sauk pengairan,” katanya.

Harian Metro

No comments:

Post a Comment