Thursday, 30 May 2019

#AgihBantuanZakat Zairil Khir Johari pertahan Adun DAP

Naib Pengerusi DAP Pulau Pinang Zairil Khir Johari mempertahankan tindakan anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) bukan Islam parti itu yang mengedarkan zakat.

Zairil yang juga Adun Tanjong Bunga berbuat demikian dengan bersandarkan pandangan mufti negeri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor bahawa harus untuk orang bukan Islam diwakilkan untuk menerima atau mengagihkan zakat.“Penjelasan mengenai hukum fikah ini lantas membuktikan bahawa Adun Pulau Tikus Chris Lee tidak berlaku salah apabila hadir untuk menyampaikan bantuan zakat kepada golongan asnaf di kawasannya pada hari Ahad lalu,” katanya.

Diminta mengulas itu itu, Dr Wan Salim dilaporkan berkata, berdasarkan fikah, harus untuk orang bukan Islam diwakilkan dalam hal berkaaitan muamalat dan ibadat maliyah seperti zakat, nazar dan kaffarah.

Bahaimanapun ibadat yang berbentuk fizikal (ibadat badaniyah) seperti solat dan puasa, tidak harus diwakilkan, katanya.

Dalam kenyataan hari ini, Zairil berkata mendakwa serangan Zahid berniat jahat dan bertujuan untuk menimbulkan persengketaan di antara kaum.

“Walaupun Chris sememangnya bukan orang yang beragama Islam, namun tindakan beliau untuk mengagihkan bantuan itu dibuat dengan hati yang ikhlas.

“Beliau juga tidak pernah mencuri wang rakyat seperti sesetengah pemimpin yang sanggup menyelewengkan dana Lembaga Tabung Haji, Felda dan YAPEIM,” katanya.

No comments:

Post a Comment