Thursday, 30 May 2019

Cadangan Mahathir untuk mewujudkan kembali Matawang bersandar emas adalah idea yang lansung tidak bijak - KADERMahathir  mencadangkan untuk diwujudkan matawang bersandar emas di Jepun baru baru ini.

Sebelum itu, admin mahu ingatkan Pembaca bahawa dalam sejarah panjang ketamadunan manusia, matawang adalah berbentuk fiat. Matawang bersandar emas sebagai satu sejarah panjang hanyalah propaganda. Kawan kawan boleh baca buku tulisan Prof David Graeber sebagai rujukan

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Debt:_The_First_5000_YearsPenggunaan matawang bersandar emas dalam sejarah England juga tidak lama, tamadun Inggeris dibina bukan dengan sistem matawang bersandar emas, sebaliknya adalah di bawah sistem matawang fiat yang dikeluarkan oleh kerajaan bagi tujuan taxation, iaitu sistem matawang fiat berasas 'tally stick'.

 Sistem ini sudah wujud lebih lama dan mendominasi sejarah matawang Inggeris, sistem serupa juga digunapakai oleh banyak ketamadunan lain di dunia dan yang wujud sebelumnya

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/business-40189959

Matawang bersandar emas hanyalah memenuhi kehendak the moneyed class dan moneyed interest!

Kenapa dunia berubah dari matawang bersandar emas kepada matawang fiat adalah kerana di bawah matawang bersandar emas, krisis ekonomi  lebih banyak berlaku, sama ada di peringkat domestik mahupun internasional antara rakan dagang.

Dengan matawang bersandar emas, pasang surut ekonomi negara  terpaksa bergantung pada 3 perkara iaitu;

1- export dan terms of trade terhadap barangan yang diexport
3- foreign capital inflows (aliran emas asing ke dalam negara)
4- pengeluaran emas lombong lombong emas domestik

Jadi dalam keadaan di atas, matawang bersandar emas akan menyebabkan kerajaan tiada kuasa penuh untuk melaksanakan polisi monetari seperti sekarang, di mana kadar bunga akan ditentukan oleh pasaran (bukan lagi oleh Bank Negara seperti sekarang).

Di samping itu, Kerajaan juga akan hilang kebebasan untuk berbelanja defisit bagi melaksanakan polisi fiskal yang dapat menambahbaik kehidupan rakyat. Ini bermakna kapasiti fiskal dan monetari Kerajaan akan menjadi sangat terhad.

Perbelanjaan Kerajaan dan polisi ekonomi yang mahu dilaksanakan Kerajaan di bawah matawang bersandar emas terpaksa bergantung sepenuhnya kepada 'pasaran' dan keupayaan Kerajaan untuk mendapatkan stok emas sebagai reserves supaya matawang yang dibelanjakan dapat dipastikan ianya   bersandar stok/reserves emas yang cukup untuk menampung nilai matawang tersebut.

Antara sebab kenapa krisis ekonomi yang dikenal sebagai The Great Depression yang bermula pada tahun 1929 payah dipulihkan adalah kerana waktu itu matawang negara Amerika Syarikat dan Eropah adalah bersandar emas dan ini menyebabkan negara Amerika dan Eropah masing masing berlawan mahu menjadi negara net export, di mana setiap negara Eropah dan Amerika Syarikat waktu itu berlumba lumba untuk berada di posisi export lebih tinggi dari import.

Ini kerana setiap negara takut jika import melebihi export, maka reverse emas negara tersebut akan susut dan ini seterusnya akan menyebabkan satu satu negara itu mengalami kemelesetan Ekonomi.

Jadi, di bawah sistem matawang bersandar emas, negara Eropah dan Amerika Syarikat waktu itu cenderung untuk melaksanakan polisi berbentuk internal deflation supaya Kos pengeluaran dalam negara menjadi kompetitif dari segi harga berbanding kos pengeluaran di negara lain.

Dalam situasi ini kerajaan dengan sengaja menekan pertumbuhan ekonomi domestik supaya permintaan import dapat dikurangkan dan gaji buruh tempatan menjadi relatif lebih rendah agar produk keluaran tempatan menjadi murah untuk dieksport dan kompetitif dari segi harga berbanding produk negara lain di pasaran antarabangsa.

[Mahathir beberapa kali menyuarakan pendapatnya konon gaji buruh tempatan di Malaysia tinggi dan ini mengurangkan kompetitf eksport dari segi harga, jadi pemikiran Mahathir jelas sama dengan pemikiran pembuat polisi yang hidup di zaman sistem kewangan bersandar emas sebelum era Bretton Woods dan pemikiran pembuat polisi bagi negara membangun Semasa era Bretton Woods dulu, semenjak tahun 1971 Bretton Woods sudah dimansuhkan, tapi Mahathir tetap tidak boleh move on pemikirannya kepada berfikir dalam kerangka sistem monetari yang baru, iaitu Post Bretton Woods regime].

Pendekkata, logical conclusion bagi polisi ekonomi yang terwujud di bawah sistem matawang bersandar emas adalah polisi ekonomi berbentuk merchantalisme yang akan menyebabkan krisis ekonomi lebih sering berlaku.

Ingat! kekuatan kepada satu satu ekonomi itu adalah bergantung kepada kapasiti produktif yang ada dalam negara tersebut. Kapasiti produktif adalah elemen seperti teknologi, sumber daya manusia (Pendidikan, pengetahuan dan kemahiran rakyat secara kolektif), mesin mesin, sumber bumi seperti mineral, air, serta tanah dan lain lain elemen yang boleh digembleng untuk menghasilkan barangan bagi memenuhi kehidupan manusia.

 Jadi, kesejahteraan ekonomi dan penambahbaikan kehidupan rakyat bukanlah bergantung kepada emas!!! Sebaliknya bergantung kepada plan ekonomi yang mapan.

TAMBAHAN;

Ini petikan dari ucapan Mahathir.

"We can make settlement using that (new) currency (using gold). That currency must relate to the local currency as to the exchange rate and that is something that can be related to the performance of that country.

"That way we know how much we owe, how much we have to pay in the special currency of East Asia,” he said during a dialogue session at the 25th International Conference on The Future of Asia (Nikkei Conference) here, today.

Read more at https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/05/30/lets-have-common-east-asian-currency-based-on-gold-says-dr-m/#cq8OrcVvRfQjFOAM.99

Sebenarnya apa yang Mahathir maksudkan di atas adalah beliau mahukan satu matawang supra-nasional bersandar emas diwujudkan di peringkat badan antarabangsa yang dipersetujui oleh negara negara Asia Timur dengan kuasa undang undang lebih tinggi dari perundangan peringkat nasional. Dan matawang tempatan negara negara Asia Timur akan bersandar pada matawang supra-nasional yang bersandar emas ini yang mana nilai matawang negara negara Asia Timur akan ditentukan oleh pasaran berdasar perdagangan antarabangsa berbanding matawang supra-nasional

Idea ini bukanlah satu idea baru, sebaliknya ia pernah diperbincangkan secara serious oleh John Maynard Keynes sebelum kewujudan Perjanjian Bretton Woods Dahulu, ia dinamakan Bancor.

Boleh di baca di link ini.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bancor

Kelab diskusi ekonomi rakyat - KADER 

No comments:

Post a comment