Tuesday, 21 May 2019

NGO gesa PM campur tangan projek tambak laut Pulau PinangEmpat puluh lima NGO berkumpul hari ini untuk menyokong petisyen oleh Penang Forum bagi menggesa Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad membatalkan projek penambakan laut di selatan di negeri itu, yang melibatkan pembinaan tiga pulau buatan.

NGO yang terdiri daripada kumpulan dari Pulau Pinang, Johor dan Melaka serta negeri-negeri lain telah menyaksikan kesan penambakan di pantai-pantai mereka, kata ahli Penang Forum, Khoo Salma Nasution.

Khoo berkata sejak dilancarkan pada 10 Mei, kira-kira 12,000 menandatangani petisyen itu yang mengandungi 20 alasan mengapa projek itu perlu dibatalkan.

"20 alasan termasuk kerugian ditanggung nelayan, impak negatif terhadap alam sekitar, dan beban kewangan yang akhirnya akan disampaikan kepada rakyat, kepada anak-anak dan cucu kita," katanya pada sidang akhbar hari ini yang dihadiri oleh 18 NGO di pejabat Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) di Jalan Masjid Negeri.

Tandatangani petisyen bantahan di sini: https://www.change.org/p/prime-minister-of-mala…/u/24576277…45 NGO yang menyokong petisyen bantahan adalah seperti berikut :
 1. Penang Forum
 2. Consumers Association of Penang (CAP)
 3. Sahabat Alam Malaysia (SAM)
 4. Aliran
 5. Transit Malaysia
 6. Agora Society
 7. Tanjung Bungah Residents Association
 8. Penang Heritage Trust (PHT)
 9. Malaysian Nature Society (MNS), Penang branch
 10. Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia – Peka Malaysia
 11. Johor Yellow Flame
 12. Pertubuhan Alam Sekitar Sejahtera Malaysia (Grass)
 13. Klima Action Malaysia (Kamy)
 14. Artivist Network
 15. Persatuan Aktivis Sahabat Alam (Kuasa)
 16. Klimate Action Utara Malaysia (Kaum)
 17. Childline Foundation
 18. Toy Libraries Malaysia
 19. C4 Center
 20. Pertubuhan Warisan Tanah & Teroka Bandar (Teroka)
 21. Persatuan Penduduk Petaling Jaya (MyPJ)
 22. Friends of Kota Damansara (FoKD)
 23. Teoh Beng Hock Trust for Democracy
 24. Persatuan Pendidikan Dan Kebajikan Jaringan Nelayan Pantai Malaysia (Jaring Malaysia)
 25. Greenpeace Malaysia
 26. Selamatkan Kuala Lumpur – SKL Group
 27. Pesticide Action Network Asia and the Pacific (PAN AP)
 28. Pertubuhan Pecinta Alam Sekitar Pantai Tanjung Bungah Pulau Pinang (Pantai)
 29. Gibbon Protection Society Malaysia (GPSM)
 30. Rimba
 31. Suaram Malaysia
 32. Friends of Bukit Kiara (FoBK)
 33. Shorebirds Peninsular Malaysia
 34. Desaria Residents Association
 35. Persatuan Ilmu Murni Pulau Pinang and others (to be updated)"Rakyat perlu bercakap mengenai projek itu, yang melibatkan penambakan tanah seluas 4,500 ekar kerana wakil negeri telah diberitahu untuk tidak mempersoalkan perkara itu," kata Khoo.

Ditanya mengenai petisyen balas yang dimulakan oleh satu lagi kumpulan yang dipanggil Anak Pinang yang menyokong projek penambakan dan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang, Khoo enggan mengulas lanjut.

Khoo juga ditanya sama ada satu referendum perlu diadakan kerana pemimpin kerajaan negeri mendakwa majoriti rakyat menyokongnya dengan memberi mandat besar kepada Pakatan Harapan pada pilihan raya umum ke-14, 9 Mei tahun lepas.


Beliau berkata "Pada pilihan raya yang lalu, orang mengundi menentang Perdana Menteri Najib Abdul Razak dan kleptokrasi tetapi tidak bermakna mereka mengundi untuk keseluruhan pakej (manifesto)."

Bulan lalu, Ketua Menteri Chow Kon Yeow mengumumkan projek penambakan itu telah diluluskan dengan 18 syarat, yang CAP menemui "mengejutkan dan mengganggu".


Difahamkan pembangunan di tiga pulau buatan itu akan membiayai Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang, yang dijangka menelan belanja kira-kira RM46 bilion.

Naib Presiden CAP Mohideen Abdul Kader berkata projek itu harus ditolak kerana ia tidak dapat menyelesaikan masalah lalu lintas di negeri itu.

"Ia kini menjadi projek pembangunan besar-besaran. Apa yang kita perlukan adalah pelan pengangkutan awam yang baik," kata Mohideen.

"Tetapi daripada memberi tumpuan kepada pelan pengangkutan awam yang baik, kerajaan memberi tumpuan kepada projek besar ini, yang akan membebankan kita dan generasi akan datang dengan hutang, jadi kita tidak melihat rasional projek mega itu," katanya.

No comments:

Post a comment