Tuesday, 23 July 2019

Analisis Logo Rasmi Terbaru "Visit Malaysia 2020"Secara umum,  logo baru ini lebih baik daripada logo asal yang dilancarkan  Kementerian Pelancongan di bawah menteri sebelum ini, Nazri Aziz.
Cantik atau tidak itu subjektif tetapi dari aspek teknikal logo ada beberapa perkara yang saya boleh dikomen;

Saya dan ramai pereka grafik berpandangan konsep seni agak seperti gaya 90-an.
Penyusunan teks nama kempen kelihatan mengelirukan. 'Visit Truly  Asia Malaysia 2020' tidak dapat difahami maksud. Bahagian ini sangat  mengaibkan imej negara bagi satu kempen peringkat antarabangsa.
Istilah 'Truly Asia' sudah terlalu basi dan hanya cedokan era lama  kempen pelancongan Malaysia. Bahagian 'Truly Asia' diambil bulat-bulat  daripada logo lama. Sekaligus ianya menjejaskan keaslian logo baru ini.
Elemen daun nampak terlalu umum dan tidak menggambarkan apa-apa tumbuhan ikonik negara.
Kontra warna juga tidak begitu baik

Susun atur logo & teks juga tiada variasi melintang. Ini  menghadkan aplikasi logo pada saiz yang optimum untuk dibaca dengan  jelas khususnya pada ruang berbentuk melintang.
Barangkali bukan  salah pada pereka sebab kadang-kadang konsep awal mungkin lebih baik  tetapi input-input dari mereka yang tidak begitu faham menyebabkan hasil  akhir yang caca merba.

Contoh terbaik pada saya ialah penjenamaan kempen pelancongan ialah 'The Whole World within  Russia'. Ia mengenengahkan konsep seni Suprematist yang berasal dari  Russia. Konsep ini juga mengguna pakai sistem logo di mana terdapat  beberapa set logo yang sama struktur asas tetapi ada ciri-ciri berbeza.  Ini amat praktikal untuk tonjolkan kepelbagaian keunikan bagi sesebuah  negara.

Boleh baca lanjut di: https://www.itsnicethat.com/…/russia-tourist-board-rebrand-…
Saya juga pernah buat konsep tidak rasmi logo Visit Malaysia 2020 tahun lepas. Boleh lihat di: https://www.behance.net/gallery/67368605/Visit-Malaysia-2020
Sekadar komentar peribadi. Tidak salah jika anda berbeza pandangan.

AIMAN ROSLI
aimanrosli.com

No comments:

Post a Comment