Monday, 29 July 2019

Tolak tambak laut Pulau Pinang keutamaan pembangkang- Najib Razak

Isu projek tambak laut di perairan selatan (PSR) bagi membentuk tiga buah pulau buatan di Pulau Pinang akan terus dibangkitkan pembangkang pada sidang Dewan Rakyat akan datang.

Datuk Seri Najib Razak berkata isu itu akan menjadi keutamaan ahli Parlimen pembangkang memandangkan projek tersebut dakwanya berpotensi menjejaskan kehidupan kira-kira 4,000 nelayan.

Tegasnya yang merupakan Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN), blok pembangkang akan menggunakan semua saluran yang ada, termasuk menerusi perundangan, untuk menolak projek berkenaan.Malah Ahli Parlimen Pekan itu juga menambah, pihaknya akan terus membangkitkan kesedaran orang ramai berhubung kesan dan risiko daripada projek itu, khususnya kepada nelayan dan ekosistem laut negeri itu.

"Sudah tentu rancangan ini akan menjejaskan mata pencarian para nelayan. Justeru, saya menentang cadangan ini dan berharap kerajaan dan pihak berkuasa akan kaji semula.

"Sebab, kesannya terlalu buruk kepada keadaan hidup nelayan yang seramai 4,000 orang itu," katanya selepas bertemu para nelayan dan meninjau tapak cadangan projek tambak laut itu di Permatang Damar Laut, Teluk Kumbar, di sini, hari ini.

Katanya, kerajaan BN sebelum ini tidak pernah bersetuju atau meluluskan projek tambak laut tersebut meskipun cadangan berkenaan pernah dibangkitkan ketika BN berkuasa.

Malah, kata Najib, kerajaan BN juga meletakkan kepentingan para nelayan sebagai keutamaan seperti dalam pemberian elaun sara hidup RM300, sebelum diturunkan kepada RM200, oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Kerajaan Pulau Pinang sebelum ini mengumumkan pelaksanaan projek tambakan laut seluas kira-kira 1,800 hektar itu di Permatang Damar Laut bagi membina tiga pulau buatan untuk tujuan pembangunan.

Mengikut perancangan, pulau buatan itu akan dijual bagi mendapatkan modal untuk melaksanakan komponen projek di bawah Pelan Induk Pengangkutan (PIP) yang bernilai RM46 bilion.

3 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PEMBETULAN:

   Itulah mmg. SIAL betul si parti PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK/PERASUAH/PENIPU/PENYANGAK/PENIPU DAP bangkai ANJING sampah PARASIT homo JIJIK Zionis ISrael ni! Habis BERATUS2 KAMPUNG2 NELAYAN dan BERIBU2 Orang Asal Islam/Melayu kita sdg. diPUPUSkan dlm. GENOSID SOSIO-BUDAYA, mcm. KPG2 NELAYAN Islam/Melayu kita di Singapura, oleh PENJAJAH2 Cina/Paria Singapura haram jadah tu - yg. SEBENAQnya juga, supaya DAPpembunuh/PAP SINGAPURA dan TUAN2 NATO/US-UK/ISrael depa, akan dpt. menakluk SELAT MELAKA kita, (termsk. PENGKALAN TENTERA LAUT LUMUT kita) yg. amat PENTING (yg. mana SELAT MELAKA ini mengHUBUNGkan LAUTAN HINDI dan LAUT CHINA SELATAN di LAUTAN PASIFIK), termsk. utk. SUBMARIN2 NUKLEAR ISrael/US-UK/NATO, yg. akan BEBAS keluar masuk SELAT MELAKA, melalui KAWAH2 BESAR yg. di bawah dasar laut SELAT MELAKA ini, yg. sebenaqnya juga SENGAJA diBINA, akibat PERLOMBONGAN PASIR di SELAT MELAKA kita, yg. di bah. PERAK ni!! MAMPOS lu PENGGANAS/PENJAJAH DAP bangkai ANJING Zionis!!!!! Mana juga KEMENTERIAN ALAM SEKITAR DAP bangkai ANJING PENIPU ni oi?!!

   Bahkan projek TAMBAK LAUT HARAM si DAP ANJING ni, utk. BINA 3 PULAU BUATAN DAP ANJING ni amat sial di PP ni - juga akan MEMUSNAHkan LAUT serta TANGKAPAN LAUT utk. BERIBU2 NELAYAN Islam/Melayu kita di PP dan PERAK, HUTAN2 SG. BAKAU kita dan HABITAT HIDUPAN LAUT spt. habitat2 PENYU2 BERTELUR, yg. amat BERHARGA!! Disyaki, PULAU2 BUATAN ini juga akan jadi PENGKALAN BAWAH LAUT RAHSIA Submarin2 Nuklear NATO/US-UK/ISrael tu, mcm. di PULAU DIEGO GARCIA (yg. mana MH370 kita disyaki diRAMPAS utk. MENCULIK akan SAINTIS2 dr. CHINA, yg. PAKAR2 SENJATA IT terbaru)!!! Ini ialah kerana, PBB makin terpaksa MENDESAK UK/US memberikan balik pulau DIEGO GARCIA yg. diJAJAH dgn. amat KEJAM tu, pd. bangsa BUMIPUTERA CHAGOS di KEPULAUAN CHAGOS tu!! Lihat di –

   1. http://www.utusan.com.my/berita/wilayah/pulau-pinang/video-korek-pasir-haram-1.871744

   Korek pasir haram?: KAPAL pengangkut dan jengkaut yang dikesan sedang mengorek pasir di kawasan perairan Jelutong, Pulau Pinang yang mendapat bantahan nelayan kerana menyebabkan kemusnahan hasil laut

   Oleh Mohd. Khuzairi Ismail

   Utusan Online
   28 Mac 2019; dan di -

   2. https://www.msn.com/en-my/news/national/penang-south-reclamation-project-will-affect-perak-due-to-sand-mining-says-group/ar-AABChZv?li=BBr8Hnu&%25252525253Bocid=wispr

   Penang South Reclamation project will affect Perak due to sand-mining, says group

   By Opalyn Mok

   MSN com
   20/5/2019

   Delete
  2. Dan di -

   https://www.utusan.com.my/berita/wilayah/pulau-pinang/utara-perak-akan-turut-terjejas-akibat-tambak-laut-1.904386

   Utara Perak akan turut terjejas akibat tambak laut

   Oleh Safina Ramli

   Utusan Online
   20 Mei 2019:

   PULAU PINANG 20 Mei - Kemusnahan alam sekitar dan hidupan marin akibat cadangan projek tambak laut di perairan selatan (PSR) negeri ini tidak hanya akan berlaku di negeri ini, malah turut melibatkan kawasan laut di utara Perak.

   Presiden Persatuan Aktivis Sahabat Alam (Kuasa), Hafizudin Nasarudin berkata, ini kerana aktiviti tambakan itu akan menyebabkan berlakunya perlombongan pasir di dasar laut yang menjejaskan kehidupan lebih 6,000 nelayan di kawasan Tanjung Piandang sehingga ke Manjong, Perak.

   Katanya, aktiviti pelombongan pasir itu akan berlaku sehingga ke kawasan pesisir pantai Perak sekali gus menyebabkan berlakunya kawah besar di dasar laut yang lama-kelamaaan mengakibatkan hidupan marin pupus selain hakisan.

   “Bukan hanya nelayan di Pulau Pinang terjejas akibat projek PSR ini, nelayan di utara Perak juga akan terkesan akibat projek yang tidak sepatutnya dilaksanakan ini,” katanya.

   Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar bersama 14 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi membantah projek PSR di Pejabat Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), di sini hari ini.

   Antara wakil NGO yang hadir adalah Sahabat Alam Malaysia (SAM); Penang Forum dan Persatuan Pendidikan dan Kebajikan Jaringan Nelayan Pantai Malaysia (Jaring).

   Sebelum ini, kerajaan negeri mengumumkan PSR seluas 1,800 hektar bagi membentuk tiga buah pulau buatan yang akan digunakan untuk membiayai pelbagai projek dirangka menerusi Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PIP) termasuk terowong dasar laut dan perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT).

   Menurut Hafizudin, kewujudan tiga buah pulau buatan menerusi projek PSR itu juga dijangka mengubah haluan ombak di mana kawasan pantai Tanjung Piandang di Perak dan Nibong Tebal di sini akan menerima kesan hakisan akibat daripada perubahan ombak.

   “Tanjung Piandang dan Nibong Tebal adalah kawasan yang kaya dengan paya bakau dan akibat daripada perubahan ombak, dijangka berlaku hakisan di kawasan paya bakau.

   “Akibatnya udang, kerang dan habitat hidupan di paya bakau akan musnah sehingga mendatangkan kesan buruk kepada masa depan kita,” katanya........

   Delete