Thursday, 8 August 2019

'Mana kami nak cari RM70,000..'“PENDAPATAN saya dan isteri hanya RM2,000 sebulan, jadi kami buntu untuk mencari kos rawatan jantung anak berjumlah RM70,000,” kata Muhammad Nazri Mohd Zani, 25, selepas bayi lelakinya yang dilahirkan 5 Ogos lalu menghidapi komplikasi jantung dan memerlukan pembedahan segera.

Muhammad Nazri berkata, isterinya, Nur Zayani Mohamad Zaini, 22, selamat melahirkan anak sulung mereka pada 11 pagi, 5 Ogos lalu sebelum anaknya dimasukkan ke Unit Penjagaan Rapi Neonatal (NICU) Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Katanya, isterinya melahirkan anak mereka dengan kaedah pembedahan lebih awal dari tarikh dia sepatutnya bersalin pada 28 Ogos.


“Ia berikutan keadaan isteri mengalami darah tinggi dan kencing manis menyebabkan doktor menasihatinya bersalin lebih awal kerana bimbang ia memberi kesan kepada kandungan.

“Isteri selamat dibedah dan melahirkan anak sebelum dia berada dalam keadaan stabil,” katanya ketika ditemui, hari ini.

Muhammad Nazri berkata, pada 5 petang hari sama, dia sempat melihat anaknya di NICU sebelum doktor jantung memaklumkan bayinya itu bermasalah.

Menurutnya, doktor memberitahu saluran darah pada jantung anaknya terbalik menyebabkan pernafasan terbatas dan perlu menjalani pembedahan segera bagi memulihkannya.

Katanya, anaknya kini ditempatkan di NICU HSJ sebelum doktor menyarankan supaya mendapatkan nasihat daripada Pusat Rawatan Gleneagles Pulau Pinang mengenai komplikasi dialami bayinya itu.

“Saya bertemu dengan doktor di situ sebelum dimaklumkan anak boleh dirawat dan dibedah serta memerlukan kos rawatan berjumlah RM70,000.

“Pihak hospital ada meminta slip gaji serta penyata bank daripada saya bagi memohon dana bantuan bertujuan membiayai kos rawatan itu,” katanya.

Menurutnya, jika permohonan itu berjaya dan diluluskan, dia akan menerima keseluruhan dana, namun bergantung kepada permohonan.

Katanya, jika ia tidak diluluskan sepenuhnya, dia perlu menambah baki kos rawatan.

“Mana saya nak dapatkan baki kos rawatan, malah pendapatan saya dan isteri hanya RM2,000 sebulan kerana kami bekerja di kilang tisu di Nibong Tebal.

“Saya buntu, malah tidak menyangka kami akan diuji sebegini rupa selepas setahun berkahwin,” katanya.

Nazri berkata, dia dan isteri tinggal di Nibong Tebal dan saban hari selepas keadaan komplikasi anaknya itu, dia terpaksa berulang-alik menunggang motosikal dari HSJ untuk ke tempat kerja.

Menurutnya, sesiapa yang ingin membantu boleh menghubunginya di talian 011-24178738 dan menderma di akaun Bank CIMB 08060082637528 atas nama Muhammad Nazri Mohd Zani.

Kredit Harian Metro

2 comments:

 1. GILA betul lah! RAWATAN penyakit2 Kronik dah mcm. kat INDIA KEPALA BUTOH pula! Itulah bawah rejim PEROMPAK/PERASUAH/PENIPU PH-DAP bangkai ANJING HOMO jijik ZIONIS ISreal ni, bangsa BUMIPUTERA kita makin diTINDAS dan diANIAYA! Sepatutnya RAWATAN2 PERUBATAN sakit Kronik - diBANTU secra PERCUMA oleh HOSPITAL2 KERAJAAN, terutamanya IJN!!!!

  Dan JANGAN pi HOSPITAL SWASTA si PENJAJAH2 DAPpembunuh - sbb. depa juga mmg. kan kenakan BAYARAN BERATUS2 RIBU sewenangnya - walau ramai masih MENINGGAL juga, terutamanya PESAKIT KANSER dan JANTUNG dr, bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, yg. amat MENCURIGAkan!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau nak pi Hospital SWASTA pun - baik lah pi HOSPITAL2 ISLAM/MELAYU kita!!

   Delete