Wednesday, 14 August 2019

Penambakan yang menyebabkan kemusnahan ekosistem & mata pencarian nelayan Pulau Pinang


Kami, masyarakat nelayan Pulau Pinang, meluahkan kegusaran kami sekiranya projek tambakan laut  Butterworth Waterfront, yang bermula dari pesisir pantai Butterworth hingga ke pesisir pantai Teluk Ayer Tawar yang sepanjang 8 km dengan kelebaran 854 meter, dilaksanakan.

Ini akan menyebabkan kemusnahan ekosistem termasuk satu-satuanya hutan paya bakau api-api di pantai barat utara semenanjung Malaysia dan kawasan burung hijrah di Teluk Ayer Tawar. Mata pencarian nelayan bergantung pada perlindungan ekosistem hutan paya bakau yang mana amat penting untuk pembiakan hidupan laut.Projek tambakan laut STP2 yang sedang dilaksanakan di pantai Tanjung Tokong dan Gurney Drive telah merosakkan kualiti air dari selat Pulau Pinang sampai ke Teluk Bahang, termasuklah kawasan pantai pelancongan di Batu Feringgi.  Tambakan laut STP2 ini juga membawa kesan yang amat buruk kepada kawasan perikanan nelayan di Butterworth, sehingga ikan kembung (atau pelaling) sudah terancam. Ikan kembung adalah spesis yang diklasifikasikan sebagai ikan rakyat oleh LKIM.

Ada banyak lagi isu-isu daripada penambakan BORR dari tahun 2003 lagi, yang masih belum diselasaikan sehingga hari ini seperti:

a)    Pampasan kepada nelayan yang belum lengkap dibayar sejak tahun 2009.

b)    Janji penempatan kekal nelayan Butterworth yang terdiri daripada kuarter dan jeti nelayan yang belum ditunaikan.

c)    Terdapat juga isu berkaitan dengan tapak sementara yang sepatutnya diserahkan kepada nelayan yang terbabit, tetapi tapak tersebut telah menjadi milik syarikat-syarikat yang tidak berkenaan, yang mana telah membina restoran-restoran atas tapak tersebut.

d)     Kemorosotan air laut sudah merosot dengan pemendapan selut dan keladak

e)     Kerosakan jala kerana serpihan yang tertinggal di bawah air

Penambakkan pesisiran pantai Butterworth akan menjejaskan pantai Bagan Ajam dan perkampungan warisan yang sudah terkenal sebagai tarikan pelancong.

Dengan ini kami mengambil pendirian kami untuk momohon pihak berkuasa dan kerajaan negeri Pulau Pinang supaya membatalkan projek tambakan Butterworth dan pada masa yang sama kami juga menggesa Kerajaan negeri mencari alternatif yang lain untuk membiayai kos BORR.

Persatuan Nelayan Kawasan Seberang Perai

Persatuan Nelayan Unit Butterworth

Persatuan Nelayan Unit Bagan Ajam

Unit Teluk Ayer Tawar

3 comments:

 1. NELAYAN2 dr. bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, dr. PP dan PERAK - JANGAN jadi PENAKUT; lawan DAP/PKR bangkai2 ANJING ni habis2an!!! HAPUSkan projek TAMBAK LAUT ni dan buat sebanyak REPOT2 POLIS kat BUKIT AMAN (sbb. kat PP - mmg. TAK guna pun) - pi lah berDEMO habis2an kat ISTANA NEGARA dan ISTANA Sultan Perak, semua NELAYAN2 Islam/Melayu kita oi!!!
  HARAM JADAH betul PENCEMARAN ALAM SEKITAR MARIN/LAUT akibat PERLOMBONGAN PASIR secara HARAM di SELAT MELAKA kita di PULAU PINANG dan tak lama lagi, juga di PANTAI2/LAUT di BERATUS2 KPG2 NELAYAN Orang Asal Islam/Melayu kita di PERAK - utk. projek MENAMBAK LAUT DAP haram jadah - utk. membina 3 PULAU2 BUATAN PENIPU si DAP ANJING Zionis Parasit EKSTREMIS/RASIS/FASIS/SUPREMASIS sampah-si PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael ni, yg. mmg. amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!! Sbb. tu DAP bangkai BABI ni mesti diHAPUSkan segera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Bahkan projek TAMBAK LAUT HARAM si DAP ANJING ni, utk. BINA 3 PULAU BUATAN DAP ANJING ni amat sial di PP ni, kononnya utk. membiayai PROJEK2 Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PIP) haram jadah DAP ANJING ni yg. termasuk terowong dasar laut yg. RASUAH tu, dan perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) di BAH. PULAU shj - juga akan MEMUSNAHkan LAUT serta TANGKAPAN LAUT utk. BERIBU2 NELAYAN Islam/Melayu kita di PP dan PERAK, HUTAN2 SG. BAKAU kita dan HABITAT HIDUPAN LAUT spt. habitat2 PENYU2 BERTELUR, yg. amat BERHARGA!! Disyaki, PULAU2 BUATAN ini juga akan jadi PENGKALAN BAWAH LAUT RAHSIA Submarin2 Nuklear NATO/US-UK/ISrael tu, mcm. di PULAU DIEGO GARCIA (yg. mana MH370 kita disyaki diRAMPAS utk. MENCULIK akan SAINTIS2 dr. CHINA, yg. PAKAR2 SENJATA IT terbaru)!!! Ini ialah kerana, PBB makin terpaksa MENDESAK UK/US memberikan balik pulau DIEGO GARCIA yg. diJAJAH dgn. amat KEJAM tu, pd. bangsa BUMIPUTERA CHAGOS di KEPULAUAN CHAGOS tu!! Lihat di -

  1. http://www.utusan.com.my/berita/wilayah/pulau-pinang/video-korek-pasir-haram-1.871744

  Korek pasir haram?: KAPAL pengangkut dan jengkaut yang dikesan sedang mengorek pasir di kawasan perairan Jelutong, Pulau Pinang yang mendapat bantahan nelayan kerana menyebabkan kemusnahan hasil laut

  Oleh Mohd. Khuzairi Ismail

  Utusan Online
  28 Mac 2019;

  2. https://www.msn.com/en-my/news/national/penang-south-reclamation-project-will-affect-perak-due-to-sand-mining-says-group/ar-AABChZv?li=BBr8Hnu&%25252525253Bocid=wispr

  Penang South Reclamation project will affect Perak due to sand-mining, says group

  By Opalyn Mok

  MSN com
  20/5/2019;

  3. https://www.utusan.com.my/berita/wilayah/pulau-pinang/utara-perak-akan-turut-terjejas-akibat-tambak-laut-1.904386

  Utara Perak akan turut terjejas akibat tambak laut

  Oleh Safina Ramli

  Utusan Online
  20 Mei 2019; dan di


  4. https://www.theguardian.com/cities/2017/feb/27/sand-mining-global-environmental-crisis-never-heard

  Sand mining: the global environmental crisis you’ve probably never heard of:

  From Cambodia to California, industrial-scale sand mining is causing wildlife to die, local trade to wither and bridges to collapse. And booming urbanisation means the demand for this increasingly valuable resource is unlikely to let up

  By Vince Beiser

  The Guardian com
  27/02/2017

  ReplyDelete
  Replies
  1. SEBENAQnya, juga - MOTIF utama Perlombongan Pasir2 HARAM termsk. utk. projek TAMBAK LAUT dajal DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael ni – adalah disyaki utk. MEROMPAK bahan2 MINERAL amat BERHARGA, terutamanya utk. mengHASILkan bahan2 KIMIA spt. TITANIUM dan ZIRCONIUM - yg. amat PENTING utk. INDUSTRI2 PERANG dan NUKLEAR US/ISrael-NATO serta KULI2 Singapura/India/Jepun/Korea Selatan/Taiwan depa/DAPpembunuh depa, terutamanya membina KAPAL2 LAUT/KAPAL2 ANGKASA/KAPALTERBANG2/JET2 PEJUANG dan KEJURUTERAAN Industri NUKLEAR depa!!! Ya, kita telah diTIPU habis2an oleh si DAP PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK Anjing Zionis ni!!

   1. https://ejatlas.org/conflict/beach-minerals-sand-mining-in-tamil-nadu-india

   Beach sand mining for ilmenite, garnet and other minerals in Tamil Nadu, India: In 2017, Sandhya Ravishankar, a journalist based in Chennai, was threatened for her reports on beach mining in Tamil Nadu. This is a lucrative business because of the minerals which are extracted and exported.

   By JMA

   Environmental justice Atlas org.
   24/04/2017;

   2. https://newsdeeply.com/oceans/articles/2017/09/18/fingerprinting-the-ocean-to-predict-devastating-sea-level-rise

   The High Cost Sand Mining Extracts From Coastal Ecosystems: Researchers say the world faces a sand crisis as skyrocketing demand for the building material leads to the destruction of coastal environ-ments and marine life

   Oceans Deeply com
   18/09/2017;

   3. https://tmstitanium.com/titanium-and-the-aerospace-industry/

   Titanium and the Aerospace Industry

   TMS Titanium com
   June 28, 2013;

   4. http://www.madehow.com/Volume-7/Titanium.html

   Titanium

   Made How com;

   5. https://www.thefabricator.com/article/tubepipefabrication/titanium-trends

   Titanium trends: Energy demand, titanium demand grow hand-in-hand

   The Tube & Pipe Journal March 2009

   The Fabricator com
   March 9, 2009;

   6. https://link.springer.com/article/10.1007/s10512-011-9459-4

   High-purity titanium, zirconium, and hafnium in nuclear power

   Oleh M. L. Kotsar; S. A. Lavrikov;V. I. Nikonov; A. V. Aleksandrov; S. G. Akhtonov; A. V. Aleksandrov

   Link springer com
   02 December 2011; dan di

   7. https://www.ga.gov.au/education/classroom-resources/minerals-energy/australian-mineral-facts/titanium

   Titanium

   By Geoscience Australia

   Delete
  2. Itulah mmg. SIAL betul si parti PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK/PERASUAH/PENIPU/PENYANGAK/PENIPU DAP bangkai ANJING sampah PARASIT homo JIJIK Zionis ISrael ni! Habis juga BERATUS2 KAMPUNG2 NELAYAN dan BERIBU2 Orang Asal Islam/Melayu kita sdg. diPUPUSkan dlm. GENOSID SOSIO-BUDAYA, mcm. KPG2 NELAYAN Islam/Melayu kita di Singapura, oleh PENJAJAH2 Cina/Paria Singapura haram jadah tu - yg. SEBENAQnya juga, supaya DAPpembunuh/PAP SINGAPURA dan TUAN2 NATO/US-UK/ISrael depa, akan dpt. menakluk SELAT MELAKA kita, (termsk. PENGKALAN TENTERA LAUT LUMUT kita) yg. amat PENTING (yg. mana SELAT MELAKA ini mengHUBUNGkan LAUTAN HINDI dan LAUT CHINA SELATAN di LAUTAN PASIFIK), termsk. utk. SUBMARIN2 NUKLEAR ISrael/US-UK/NATO, yg. akan BEBAS keluar masuk SELAT MELAKA, melalui KAWAH2 BESAR yg. di bawah dasar laut SELAT MELAKA ini, yg. sebenaqnya juga SENGAJA diBINA, akibat PERLOMBONGAN PASIR HARAM DAP bangkai ANJING di SELAT MELAKA kita, yg. di bah. PP dan PERAK ni!! Patutlah juga si ANJING PERASUAH Tokey DAP tu – punya mengHINA ATM yg. MAJORITI bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita!!!!

   MAMPOS lu PENGGANAS/PENJAJAH DAP bangkai ANJING Zionis!!!!! Mana juga si menteri betina PENDATANG Cina PUKIMAK HANYIR berLENDIR dia dr. KEMENTERIAN ALAM SEKITAR DAP bangkai ANJING PENIPU ni oi?!!

   Delete