Sunday, 18 August 2019

Ratusan kaum India di Kulim berhimpun bantah tulisan khat

Ratusan kaum India di Kulim berhimpun bantah tulisan khat
Ratusan masyarakat India hari ini berkumpul di hadapan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kulim Bandar Baharu di Kedah membantah pengenalan tulisan khat di sekolah vernakular.
Demonstrasi tersebut bagi menyampaikan memorandum daripada Gabungan Ibu Bapa Sekolah Tamil Daerah Kulim.
Sejumlah gambar himpunan tersebut yang difahamkan berlangsung di Jalan Sultan Badlishah tular di media sosial.
Kelihatan beberapa anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) mengawal unjuk rasa tersebut.
Demonstran juga mengangkat kain rentang antaranya berbunyi, “Memartabatkan Perpaduan Kaum”. Turut kelihatan beberapa sepanduk bertulisan Cina.
Untuk rekod, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) dan  Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) di bawah seliaan PPD Kulim Bandar Baharu masing-masing berjumlah 18 buah.
Sebanyak 15 daripada SJK (T) terbabit dinamakan dengan perkataan ‘ladang’ merujuk kepada kawasan estet seperti SJK (T) Ladang Buntar, SJK (T) Ladang Padang Meiha dan SJK (T) Ladang Wellesley.
Sejak lebih seminggu lalu, akhbar-akhbar harian Tamil memuatkan isu pengenalan tulisan khat dalam mata pelajaran Bahasa Melayu kepada murid sekolah rendah Tahun 4 sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) dan SJKT mulai 2020 di muka hadapan.
Pembantah pengenalan tulisan khat dilihat terus mengadakan protes termasuk sidang media walaupun kerajaan telah melakukan beberapa langkah penyesuaian.
Antara alasan bantahan mereka ialah menganggap pengajaran tulisan khat sebagai agenda Islamisasi.
Pada 7 Ogos lalu, Kabinet telah bermesyuarat dan menetapkan pengenalan tulisan khat diteruskan dengan hanya tiga daripada enam muka surat di dalam buku teks tanpa dinilai dalam apa-apa ujian dan peperiksaan.
Pengajaran tentang tulisan itu juga dilaksanakan secara pilihan dengan guru diberi kuasa untuk membuat keputusan mengenai kaedah pelaksanaannya di bilik darjah.
Protes berterusan daripada pertubuhan bukan Melayu berkenaan isu khat juga berlaku walaupun Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 15 Ogos lalu telah mengingatkan semua pihak bahawa tindakan undang-undang akan dikenakan terhadap sesiapa sahaja yang cuba mengganggu gugat keharmonian serta ketenteraman awam.


Protes membantah tulisan khat berlaku walaupun kerajaan telah menjelaskan langkah penyesuaian.


Demonstrasi dipercayai anjuran Gabungan Ibu Bapa Sekolah Tamil Daerah Kulim.


Antara paparan muka depan akhbar Tamil pada 14 Ogos lalu yang membawa isu tulisan khat.


Berita penuh Malaysia Dateline

4 comments:

 1. Tgk. DEMO BABI rasis oleh PENDATANG2 PARIA bangkai2 BABI ni - SATU POLIS pun TAK nampak; hanya anggota2 RELA yg. disyaki berbangsa depa!!! Tapi kalau DEMO bangsa oRANG ASAL Islam/Melayu, cthnya DEMO YAB DS Lokman Adam - BUKAN main lagi, sampai begitu ramai POLIS2 terutamanya yg. PARIA2 amat RASIS, menolak dgn. amat GANAS, PENDEMO2 Islam/Melayu kita!!!! SIAL betul!!!

  CELAKA betul si si PENDATANG2 cina/paria-si PENYAMAQ2 ZIONIS bangkai BABI, dr. parti DAP ANJING Zionis Parasit EKSTREMIS/RASIS/FASIS/SUPREMASIS sampah-si PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael tu, yg. mmg. amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!! Bangsa PENDATANG2 CINA/PARIA bangang RASIS/FASIS/SUPREMASIS, TAMAK dan SIAL yg. amat ANTI-ISLAM/umatnya - ni boleh MAMPOS balik ke negara2 PUKIMAK2/KEPALABUTOH2 CINA dan INDIA lu!!!


  Sbb. tu DAP bangkai BABI ni mesti diHAPUSkan segera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. BABI lu si PENAKUT/PEROMPAK/PERASUAH DAYUS mahathir PARIA KERALA amat SIAL - yg. dah buat U-TURN dajal psl. isu TULISAN JAWI/KHAT ni (yg. mana pengenalan Tulisan Jawi ni terTAKLUK pula pd. KELULUSAN HARAM JADAH oleh si PIBG/ibubapa/murid2 SEK.2 KEBANGSAAN Tamil/Cina), dan skrg. psl. isu Dr. Zakir naik pula (dgn. mengHINA/mengGERTAK YB Ustaz/Ulama Dr. Zakir Naik terCINTA kita sbg. 'rasis dan berpolitik' kononnya, walau DR. Zakir amat BERHAK utk. MEMBELA diri dr. ANCAMAN2/PROVIOKASI2/GERTAKAN2/PENGHINAAN2 politik amat RASIS, KEJI dan JIJIK oleh puaka2 PENDATANG2 cina/paria-si BANGKAI2 BABI rasis/fasis/supremasis DAP bangkai ANJING, !! Lihat di -

   1. https://www.malaysia-today.net/2019/08/14/round-1-to-dap-mahathir-backs-down-on-the-khat-jawi-controversy/

   Round 1 to DAP: Mahathir backs down on the khat/jawi controversy

   By Raja Petra Kamarudin

   Malaysia Today net
   On Aug 14, 2019; dan di

   2. https://suara.tv/18/08/2019/dr-mahathir-dakwa-dr-zakir-naik-cetus-ketegangan-kaum-kerajaan-akan-bertindak/

   Dr Mahathir Dakwa Dr Zakir Naik Cetus Ketegangan Kaum, Kerajaan Akan Bertindak

   Oleh Admin SuaraTV

   SuaraTv
   August 18, 2019

   SEBENAQNya, si mahathir PARIA ni disyaki telah diBLACKMAIL habis2an oleh TUAN2 si BETINA Pelacur PUKIMAK berLENDIR BANGKAI babi MOSSAD Sarawak Report dan si PENDATANG Cina PENAKUT/PEROMPAK/PENIPU/PERASUAH kit siang DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael dia ni (yg. mana kit siang BABI ni, punya diPUJA oleh menteri sukan amat BANGSAT dan BANGANG, syed sadiq ANJING HOMO -suka hampir BERTELANJANG tu, yg. punya mengHI-NA/MENGGERTAK Ustaz/Ulama Dr. Zakir Naik kita ni) - kerana KES RASUAH/ROMPAKAN kit siang, sbnyk. $1 BILLION duit RAKYAT dr. mahathir PARIA KERALA!! Juga anak JANTAN mukhriz dia pula disyaki telah diBLACKMAIL dan diGERTAK psl. Isu PEMBALAKAN 1000 HEKTAR di SARAWAK oleh Sarawak REPORT Zionis ni!!

   Maka, mana POLIS bah. Komersial TAK GUNA tu dan si BETINA latheefa koya PARIA KERALA/SPRM bangkai2 ANJING tu oi?!! Lihat PENDEDAHAN amat BERNAS dr. YM Raja Petra terCINTA kita ini, di -

   1. https://www.malaysia-today.net/2017/10/10/how-mahathir-moves-his-billions/

   How Mahathir moves his billions

   By Raja Petra Kamaruddin

   Malaysia today
   Last updated Oct 17, 2017; dan di

   2. https://www.malaysia-today.net/2019/08/16/accused-of-conspiracy-to-defraud-swak-legal-advisor-drags-in-mukhriz/

   Accused of ‘conspiracy to defraud’, S’wak legal advisor drags in Mukhriz

   By MT Webmaster

   Malaysia Today
   On Aug 16, 2019

   Delete
  3. Maka, SEBENAQnya, mahathir paria kerala telah diPERANGKAP habis2an dlm. isu Dr. Zakir Naik ni, oleh si anwar PARIA HOMO dan TUAN2 BETINA Pelacur BABI MOSSAD Sarawak Report dan DAPpembunuh dia!!! Utk. mengHALANG akan PENYATUAN bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita dr. UMNO-PPBM-PAS - utk. MENUBUHkan KERAJAAN baru dan mengHALANG habis2an anwar PARIA HOMO jadi PM HOMO amat JIJIK dan KEJI yg. PERTAMA kat NEGARA ISLAM/TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni, dan TPM dia dr. TUAN guan eng bangkai ANJING dia, si bangkai SAMPAH DAP ANJING kurap HOMO jijik ZIONIS ISrael , dibawah hak asasi 'KESAMAAN' SAMPAH dan PENIPU Zionis depa!!!!!!!!
   Kerana, si anwar PARIA HOMO-PENJILAT DUB*Q DAP BABI ni mmg. amat ANTI-UNDG2 PERLEMBAGAAN 153 dan DEB, terutamanya dlm. TEMURAMAH2 dajal dia dgn. MEDIA2 BARAT-ZIONIS, serta PKR PARIA HARAM JADAH dia amat MEMUJA identiti ZIONIS PENIPU DAP bangkai ANJING, ‘Bangsa Malaysia‘, yg. hendak mengHAPUSkan IDENTITI dan HAK bangsa BUMIPUTERA kita (Bangsa BUMIPUTERA juga bermakna ORANG ASAL/PRIBUMI/INDIGENOUS-NATIVE-FIRST NATION-TRIBAL-ABORIGINAL PEOPLES)!!! Lihat di -

   https://www.malaysia-today.net/2019/08/07/anwar-ibrahim-dpm-by-november-2020-and-pm-by-may-2021/

   Anwar Ibrahim: DPM by November 2020 and PM by May 2021

   By Raja Petra Kamarudin

   Malaysia Today net
   Last updated Aug 7, 2019

   Delete