Saturday, 14 September 2019

#HPU149 Haron Din pesan Umno-PAS perlu bersatu - Zahid Hamidi


Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi berkata, ulama terkenal, Haron Din pernah berpesan supaya parti itu bergabung dengan PAS.Katanya, seruan itu dibuat kerana PAS dan Umno mempunyai DNA perjuangan yang sama pada 1998.

“Malah pada tahun 1998 Almarhum Haron Din yang ketika itu merupakan ketua penerangan PAS berpesan kepada saya supaya suatu waktu nanti Umno dan PAS harus bersatu dalam satu wadah perjuangan yang sama,” katanya ketika berucap pada Himpunan Penyatuan Ummah di PWTC di sini, hari ini.Zahid berkata, penyatuan Umno-PAS adalah bagi kelangsungan agenda lebih besar untuk ummah.


“Negara yang sebelum ini aman sejahtera, kini dirundung kegelisahan. Keperitan hidup mencengkam rakyat. Malaysia semakin tidak stabil. Apa yang dibina bertahun-tahun musnah dalam masa yang singkat,”katanya.Dalam ucapan Zahid juga berkata, Piagam Muafakat Nasional yang ditandatangani beliau dengan Presiden PAS Abdul Hadi Awang hari ini turut menggariskan 6 hasrat utama.


Menurutnya, permuafakatan antara 2 parti itu adalah berlandaskan akidah, keimanan dan keikhlasan sebagai paksi bagi memperkukuh kebersamaan mereka, dan bukan semata-mata agenda politik.
“Akidah Islam mengikat orang Islam dengan segala aturan hukum Islam. Sewajarnya penyatuan ummah ini berpandukan kepada akidah dan keikhlasan. Penyatuan Ummah merupakan fardu kifayah, mendukungnya adalah suatu tuntutan Islam.

“Selama ini orang bukan Islam membaca gelagat dan keperibadian orang Islam dalam merumuskan persepsi mengenai Islam. Sudah tentulah penyatuan ini akan mengembalikan semula teladan agung umat Islam kepada seluruh rakyat negara ini,” katanya.Beliau berkata, permuafakatan itu perlu dilihat sebagai penyelesaian terhadap permasalahan hari ini dalam usaha mewujudkan kedamaian, keharmonian dan pembelaan nasib rakyat.

“Gagasan Muafakat Nasional ini menawarkan pelbagai dasar alternatif, menzahirkan prinsip semak dan imbang, hala tuju yang lebih pragmatik, realistik dan mampan.“Muafakat ini adalah pilihan utama menggantikan pentadbiran ‘kakistokrasi’ yang mengakibatkan negara menjadi ‘failed state’,” katanya, yang jelas merujuk kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH) pimpinan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Katanya, permuafakatan itu juga akan menjaga dan menjamin hak semua kaum dan bangsa.
“Sejarah membuktikan, selama memerintah, kita menjunjung Perlembagaan dan kontrak sosial yang dibentuk oleh pengasas kemerdekaan negara.

“Kita tidak pernah merampas hak sesiapa. Negara pasti aman sejahtera jika semua pihak mendokong keluhuran Perlembagaan dan menghormati kedaulatan undang-undang,” katanya.
Mengulas lanjut, Zahid berkata, demi kelangsungan kerjasama politik itu, pertelingkahan dalaman hendaklah dielakkan.

“Kita tidak harus bersaing sesama sendiri. Sejarah membuktikan, pergeseran seringkali berakhir dengan kemusnahan. Tragedi Andalusia, Istanbul dan hancurnya Empayar Melayu-Islam Melaka menceritakan segala-galanya.

Katanya, selama ini tonggak kepimpinan Melayu bersama-sama “rakan setia” dalam Barisan Nasional (BN) terbukti bertanggungjawab dan mampu menerajui masyarakat majmuk di Malaysia.


“Kecelaruan pentadbiran kerajaan sekarang adalah kerana ketiadaan tonggak kepemimpinan Melayu yang berani dan berwibawa.

Zahid berkata, Muafakat Nasional merupakan formula terbaik ke arah tawaran baru mewujudkan sebuah negara yang aman sejahtera untuk generasi akan datang.

“Muafakat ini untuk Melayu, muafakat ini untuk Cina, muafakat ini untuk India, muafakat ini tentunya juga untuk Iban, Kadazan, Dusun, Murut, Orang Asli dan pelbagai masyarakat pribumi,” katanya.

No comments:

Post a comment