Sunday, 8 September 2019

Ketepi perbezaan, wujudkan perpaduan dan kebersamaan, titah Agong

Seluruh rakyat di negara ini perlu berdiri megah sebagai satu bangsa yang merentasi setiap perbezaan bagi mewujudkan perpaduan dan kebersamaan yang berkekalan.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah bagi mewujudkan suasana tersebut, rakyat dan pemimpin di setiap lapisan tidak boleh hanya memeluk tubuh dan mengimpikan kejayaan.

Sebaliknya, titah Seri Paduka, usaha jitu perlu diambil bagi meruntuhkan apa juga benteng pemisah yang menjadi penghalang kepada perpaduan.

Al-Sultan Abdullah bertitah demikian dalam Titah Diraja sempena Istiadat Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong 2019 yang disiarkan secara langsung di semua televisyen tempatan, malam ini.

"Hakikatnya bukan suatu yang mudah untuk menguruskan kepelbagian dan perbezaan yang wujud dalam sebuah negara. Ini kerana setiap sesuatu perkara akan cenderung untuk dilihat serta ditafsirkan dari sudut berbeza,” titah Seri Paduka.
Kerana itu, titah Al-Sultan Abdullah semenjak mengangkat sumpah sebagai Yang d-Pertuan Agong pada 31 Januari lepas, baginda telah berangkat ke setiap pelusuk negara untuk menyantuni dan mendekati rakyat Malaysia tanpa mengira perbezaan.

"Melalui pendekatan ini, beta mempelajari bahawa setiap rakyat Malaysia berperanan dalam menyumbang kepada pembentukan sebuah negara maju yang berdaulat dan merdeka.

"Sesungguhnya, perkara paling berharga yang beta pelajari ialah setiap rakyat Malaysia sebenarnya sangat sayang dan cintakan negara yang bertuah ini,“ titah Al-Sultan Abdullah.

Seri Paduka bertitah rakyat Malaysia telahpun mempunyai asas dan semangat perpaduan yang kukuh dan ia hanya perlu disemai dan dipupuk agar asas berkenaan menjadi kekuatan yang mampu menangkis segala rintangan.

Bersempena dengan sambutan rasmi ulang tahun keputeraan kali ini, Yang di-Pertuan Agong mengajak pemimpin di setiap lapisan untuk mengetepikan perbezaan dan bersama-sama menyantuni rakyat dalam usaha untuk membentuk sebuah masyarakat yang harmoni dan bersatu-padu.


"InsyaAllah, beta dan Raja Permaisuri Agong (Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah) akan terus menyantuni dan mendekati rakyat tanpa mengira pangkat, darjah, keturunan dan bangsa dalam mencapai visi penyatuan yang merupakan ramuan kesepaduan dalam membentuk masyarakat yang bertamadun,” titah Seri Paduka.

Seri Paduka menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk terus menjunjung institusi Raja Berperlembagaan dan sistem demokrasi berparlimen serta kekal berpegang teguh kepada prinsip-prinsip Rukun Negara.

Dalam pada itu, Al-Sultan Abdullah turut merakamkan setinggi-tinggi terima kasih di atas ucapan-ucapan tahniah dan doa yang telah disembahkan kepada Seri Paduka.

"Beta percaya, sokongan dan ingatan rakyat serta pelbagai pihak kepada beta menunjukkan bahawa amalan sistem Raja Berperlembagaan mempunyai peranan yang sangat signifikan kepada rakyat dan negara,” titah Al-Sultan Abdullah.

Mengakhiri titah, Seri Paduka turut merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan, anggota pentadbiran, penjawat awam dan anggota keselamatan yang telah menyumbang kepada kesejahteraan negara.

"Lebih istimewa, Beta dan Raja Permaisuri Agong ingin mengucapkan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang sentiasa menerima kunjungan Beta berdua dengan hati dan tangan terbuka.

"Beta dan Raja Permaisuri Agong mendoakan agar rakyat Malaysia dan negara yang kita cintai ini akan terus kekal aman dan makmur, serta sentiasa berada di bawah perlindungan Allah Subhanahu Wataala,” titah Al-Sultan Abdullah.

- Bernama

4 comments:

 1. Asyik2 psl. perpaduan!! GERAM betul!!! Mcm. mama nak bersatu-padu dgn si PENDATANG2 cina/paria-si PENYAMAQ2 ZIONIS bangkai BABI, dr. parti DAP ANJING Zionis Parasit EKSTREMIS/RASIS/FASIS/SUPREMASIS sampah-si PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael tu, yg. mmg. amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!! Bangsa PENDATANG2 CINA/PARIA bangang RASIS/FASIS/SUPREMASIS, TAMAK dan SIAL yg. amat ANTI-ISLAM/umatnya ni - boleh MAMPOS balik ke negara2 PUKI MAK2/KEPALA BUTOH2 CINA dan INDIA lu!!!

  Lihat juga betapa makin ANJING nya si Pendatang Cina SAMPAH lim kit siang KEPALA BUTOH DAP PENGGANAS/PENJAJAH bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael ni, jenis spesis BABI yg. amat RASIS, SUPREMASIS dan FASIS ni, yg. punya BENCI akan ISLAM/umatnya - tapi yg. punya diJILAT DUB*Q dia oleh puaka2 ANJING Melayu/Islam LIBERAL, terutamanya si anwar PARIA HOMO Anjing/PKR BABI HOMO tu!! Si bangkai BABI Pendatang Cina kit siang ni patut MAMP*S dlm. KANDANG BABI BUSUK dia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kalau agama/puak HINDU diHINA mcm. ni, POLIS tentu akan TANGKAP cepat si PENGHASUT mcm. ni!!! Mana KETUA POLIS NEGARA oi - hang PILIH KASIH kah?!!!!!!! Lihat PROVOKASI, PENGHINAAN dan GERTAKAN amat JIJIK pd. ISLAM/umatnya oleh si Pendatang Cina sampah lim kit siang KEPALA BUTOH DAP Anjing ni!!! Di -

  https://www.malaysia-today.net/2019/07/26/muslims-are-thieves-and-corrupt-says-kit-siang/

  Muslims are thieves and corrupt, says Kit Siang

  By MT Webmaster

  Malaysia Today net
  On Jul 26, 2019

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tgklah SEKOLAH2 TAHFIZ suci kita yg. mahu diHAPUSkan oleh si puaka2 PENGGANAS Pendatang2 CINA/PARIA amat RASIS/FASIS/SUPREMASIS-si BANGKAI2 ANJING Zionis Parasit EKSTREMIS/RASIS/FASIS/SUPREMASIS sampah DAPpembunuh PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael tu, yg. amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI BABI, yg. juga sgt. diIDAMkan oleh ANJING2 puaka2 Islam/Melayu LIBERAL-si PENJILAT2 DUB*Q2 si BANGKAI2 BABI DAP PENGGANAS/PKR-anwar PARIA HOMO!!!

   Sdgkan SETIAP Sek.2 Kebangsaan TAMIL/CINA yg. HARAM dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN, boleh dpt. hampir $100,000 SETAHUN dan SETIAP SEK2 SWASTA Cina boleh dpt. $200,000 SETAHUN - oleh si PEROMPAK/PERASUAH guan eng BANGKAI BABI DAP ANJING ni!!!

   Maka, mana RAJA2 Islam/Melayu dan AGUNG yg. HIDUP punya MEWAH seluruh keturunan depa, utk. memPERTAHANkan ISLAM/umatnya, spt. SUMPAH Agung dlm. IKRAR PERTABALAN dan UNDG2 PERLEMBAGAAN kita,sbg. KETUA AGAMA ISLAM, serta juga MELINDUNG akan HAK/IDENTITI/WARISAN/SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita spt. dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN, yg. kesemuanya diGERTAK/diHINA/diPROVOKASI/diTINDAS dgn. amat JIJIK dan KEJAM?????!! Lihat di -

   https://nthqibord.com/2019/09/01/ph-tidak-bela-nasib-sekolah-tahfiz-yang-semakin-terhakis/

   PH tidak bela nasib sekolah tahfiz yang semakin terhakis

   Oleh SYAMIMI CHE SOH

   NTI Qiboard com
   01/09/19

   *RAJA ADIL, RAJA diSEMBAH
   RAJA ZALIM, RAJA diSANGGAH

   *Pencinta HANG JEBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Delete
  2. Lihatlah KESETIAAN harma jadah bangsa PENDATANG2 paria RASIS/FASIS/SUPREMASIS ni pd. pemimpin2 paria dan Hindu dari INDIA KEPALA BUTOH depa termsk. SAMI HINDU - sampaikan MEROMPAK duit RAKYAT utk. mempergunakan pula SEK2 TAMIL2 yg. HARAM dgn. PEMUJAAN depa pd. PEMIMPIN2 paria dan Hindu dr. INDIA ni!! Dahlah SETIAP Sek.2 Kebangsaan TAMIL haram ni dpt. hampir $100,000 SETAHUN yg. MENDISKRIMINASI Sek.2 KEBANGSAAN Bumiputera kita yg, hanya mendpt. lebih kurang $20,000 SETIAP setahun!! BABI betul ke atas KEKEJAMAN, DISKRIMINASI dan PENINDASAN pd. bangsa BUMIPUTERA kita, terutamanya bangsa ORANG ASAL Islam/Mleayu kita di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzamna kita ni!! Lihat di -


   http://miazarraannur.blogspot.com/2019/09/kenapa-lukis-mural-pemimpin-negara.html


   KENAPA LUKIS MURAL PEMIMPIN NEGARA INDIA DI SJKT ?

   8 September 2019

   *RAJA ADIL, RAJA diSEMBAH
   RAJA ZALIM, RAJA diSANGGAH

   *Pencinta HANG JEBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Delete
  3. Lihat juga si PENYAMAQ JANTAN HOMO ni (yg. skrg. ni asyik pakai BAJU MELAYU utk. memPERDAYAkan bangsa Melayu/ISLAM kita) dr. pariaKR ni!!

   BABI betul si JANTAN HOMO Melayu nik nazmi BANGKAI BABI PKR-si PENJILAT DUB*Q anwar PARIA HOMO dan TUAN2 guan eng-kit siang DAP bangkai BABI homo JIJIK Zionis ISrael dia - punyalah ANGKUH dan RASISnya, mengHINA/mengGERTAK dan MENIPU psl. DEB yg. berASASkan UNDG2 PERLEMBAGAAN 153 kita!!! BABI lu nik nazmi JANTAN HOMO KEPALA BUTOH JIJIK berLENDIR lu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lihat di
   https://www.malaysia-today.net/2019/09/10/deb-hanya-menguntungkan-orang-kaya-kata-pakatan-harapan/

   DEB hanya menguntungkan orang kaya, kata Pakatan Harapan

   Oleh MT Webmaster

   On Sep 10, 2019

   Si nik nazmi BABI ni nak MENIPU psl. DEB kononya hanya berdasarkan KEUNTUNGAN semata2 dan hanya menguntungkan Org2 kaya kononnya, sdgkan DEB merangkumi pembelaan/perlindungan terhdp. KESELURUHAN HAK/WARISAN/IDENTITI/SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita (samada MISKIN atau KAYA), di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita - terutamanya dr. segi PENDIDIKAN percuma utk. bangsa BUMIPUTERA kita hingga ke UNIVERSITI2 di LUAQ NEGARA!! Di mana PENJAJAH BRITISH/ZIONIS keparat telah MENGHALANG akan PENDIDIKAN MENENGAH ke atas, utk. bangsa BUMIPUTERA kita yg. MISKIN, yg. MAJORITI rakyat, dgn. penyebaran MO PENIPUAN dajal depa, kononnya Melayu 'malas dan bodoh'!!

   Tapi DEB yg. diPERJUANGkan oleh BAPA KEMERDEKAAN/BAPA PEMBANGUNAN kita, Almarhum PM Tun Abd. Razak Hussein (BAPA kpd. YAB DS Najib) terCINTA kita - terutamnya MEMAJUkan bangsa BUMIPUTERA dlm. PENDIDIKAN, maka, bangsa BUMIPUTERA terutamanya bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu telah dpt. MENUMBANGkan MO PENIPUAN Penjajah British/Zionis bangkai BABI tu!! !!

   Maka, mana RAJA2 Islam/Melayu dan AGUNG yg. HIDUP punya MEWAH seluruh keturunan depa, utk. memPERTAHANkan ISLAM/umatnya, spt. SUMPAH Agung dlm. IKRAR PERTABALAN dan UNDG2 PERLEMBAGAAN kita,sbg. KETUA AGAMA ISLAM, serta juga MELINDUNG akan HAK/IDENTITI/WARISAN/SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita spt. dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN, yg. kesemuanya diGERTAK/diHINA/diPROVOKASI/diTINDAS dgn. amat JIJIK dan KEJAM?????!!

   *RAJA ADIL, RAJA diSEMBAH
   RAJA ZALIM, RAJA diSANGGAH

   *Pencinta HANG JEBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Delete

   Delete