Saturday, 18 January 2020

Cara Semak Saman Polis Dan Dapatkan Diskaun 50% Dengan Bayar Secara Online



Berita baik untuk semua, PDRM ada buat diskaun 50% bayaran sama bila bayar secara online. Jadi sebarang kesalahan yang korang pernah lakukan dan diberi surat saman, kini ada potongan diskaun terhadap saman tersebut.

Jadi apa tunggu lagi? Salah tetapi salah. Bayar tetap bayar kan. Kalau dah langgar peraturan dan kesalaha pastinya surat saman dikeluarkan.

Bersempena Op Selamat 16/2020, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menawarkan diskaun sebanyak 50% bagi pembayaran saman terpilih kepada pengguna jalan raya yang ingin menjelaskan sama mereka bermula pada 18 Januari hingga 22 Januari 2020.
bukan semua saman yang akan diberi diskaun 50% ini. Antara saman yang tidak dapat diskaun adalah seperti berikut :

- Saman Kemalangan
- Saman Op Selamat Tahun semasa
- Sama Tidak Boleh Kompaun (NC)
- Saman Berstatus Mahkamah
- Saman Berkaitan Kenderaan Lori

Cara Semak Saman Polis


Jadi kalau korang tak tahu, korang pernah ke kene sama sebelum ni atas kesalahan jalan raya terutamanya, korang terlebih dahulu boleh membuat semakan. Dah semak, kalau nama disenaraikan, baru boleh buat pembayaran. Tapi jangan kecewa pula nama takda dalam senarai saman dan takdapat potongan 50% tu.

Ada boleh buat semakan secara online sahaja iaitu layari portal :
- www.myeg.com.my  atau
- www.rilek.com.my

Lebih mudah guna MyEG sahaja. Caranya anda perlu terlebih dahulu perlu register atau mendaftar sebagai pengguna di portal myeg jika anda belum mendaftar.

Pergi ke portal MyEG kemudian tekan Create an account
Kemudian pilih akaun jenis Individual
Isi maklumat peribadi yang diminta dan akhir sekali tekan submit. Selesai!

Untuk buat semakan, anda perlu Log In semula terlebih dahulu > Tekan pilihan Polis Diraja Malaysia > Semak & Bayar Saman PDRM > Kemudian masukkan no kad pengenalan > Disinilah nama korang akan korang pernah di saman.



Cara Bayar Dan Dapatkan Diskaun 50% Untuk Bayaran Saman


Jika terdapat sebarang saman yang dikenakan kepada korang sebelum ini, ia akan disenaraikan dan dipaparkan berserta butiran semasa kesalahan dilakukan. Korang hanya perlu tekan butang “proceed” untuk terus membuat pembayaran.


Disini akan dipaparkan jumlah bayaran saman yang dikenakan kepada korang. Kali ni lebih murah, kerana potongan 50% telah diberikan. Kemudian korang sudah boleh tekan Proceed To Payment



Dalam cara membuat pembayaran, korang diberi 2 pilihan iaitu sama ada menggunakan kad kredit/debit atau online banking. Jika korang memilih online banking, akan disenaraikan beberapa bank terpilih di paparan. Dan sudah boleh mula buat pembayaran.


Akhirnya, untuk rekod dan salinan, korang boleh tengok di dalam profile akaun MyEG masing-masing. 


sumber : hafizrahim.com

No comments:

Post a Comment