Thursday, 24 September 2020

Dua pelajar berusia 13 tahun ditangkap dalam serbuan dadah di Sg Petani


SUNGAI PETANI: Dua pelajar sekolah, seorang lelaki dan perempuan, kedua-duanya berusia 13 tahun, adalah antara 11 individu yang ditahan dalam serbuan, yang disyaki terlibat dalam kegiatan pengedaran dadah, di Sungai Lalang di sini, Selasa.

 

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, ACP Adzly Abu Shah berkata, antara mereka adalah seorang lelaki berusia 38 tahun yang dipercayai pemimpin sindiket, yang juga anggota kumpulan rahsia yang digelar 'Geng 35'.

 

Dia berkata dalam serbuan jam 8.45 malam di sebuah gudang, polis menemui 2.7 kilogram heroin, bernilai RM136,000 di dalam sebuah kereta.

 

Dua cincin emas, kalung, sebuah kereta dan wang tunai bernilai RM2,100 turut dirampas.

 

"Kami yakin ubat-ubatan tersebut akan diedarkan di sekitar Sungai Lalang dan Gurun dan mereka telah menjadikan gudang itu menjadi pusat operasi untuk mengelakkan pengesanan polis," katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

 

Semua suspek, berusia 13 hingga 57 tahun, direman selama tujuh hari bermula semalam, di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

 

Dalam kejadian yang sama, Adzly berkata polis juga melumpuhkan kumpulan pencurian motosikal, yang aktif di Tikam Batu, setelah menahan empat lelaki berusia 22 hingga 39 pada 12 September.

 

"Dengan penangkapan itu, kami juga menemui empat bingkai motosikal, yang dilemparkan ke Sungai Muda sejak 2018," katanya, sambil menambah bahawa modus operandi mereka adalah dengan menggunakan 'kunci utama' untuk mencuri motosikal dan mengeluarkan komponen berharga sebelum membuang bingkai ke dalam sungai.

 

"Mereka juga diuji positif metamfetamin dan disiasat di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya 1952," katanya.

 

- BERNAMA

No comments:

Post a comment