Monday, 21 September 2020

Nelayan yang hilang di Tanjung Dawai ditemui lemasALOR SETAR: Mayat seorang nelayan yang dilaporkan hilang pada hari Jumaat, setelah jatuh ke muara Tanjung Dawai, Sungai Petani, dekat sini, ditemui hari ini.

 

Pengarah Zon Maritim Kuala Kedah, Komandan Ahmad Faizal Ahmad berkata, mayat Zulkifli Mohamad, 52, ditemui pada jam 8.10 pagi oleh sebuah bot nelayan yang menjalankan operasi mencari, kira-kira dua kilometer dari tempat mangsa dipercayai terjatuh.

 

"Mayat itu dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah untuk tindakan selanjutnya," katanya dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

 

Dalam kejadian jam 10 malam pada hari Jumaat, kapal yang membawa Zulkifli dan kakaknya, Jaafar Mohamad, 57, dinaiki oleh kapal lain, dalam perjalanan pulang dari memancing, menyebabkan mangsa jatuh ke laut.

 

Operasi pencarian yang melibatkan aset dari Maritim Malaysia, Balai Bomba dan Penyelamat Kedah, Pasukan Pertahanan Awam, dan polis, dilakukan oleh 32 anggota dan pegawai dan dibantu oleh 60 nelayan tempatan.

 

Sementara itu, Ahmad Faizal mengingatkan masyarakat maritim agar berwaspada terhadap cuaca dan dilengkapi dengan suar pencari peribadi untuk memudahkan operasi mencari dalam keadaan kecemasan.

 

"Sekiranya ada maklumat mengenai kemalangan atau kecemasan di laut, orang ramai boleh menghubungi talian MERS 999 24 jam atau pusat operasi Maritim Malaysia Kuala Kedah di talian 04-7310597," katanya.

- BERNAMA

No comments:

Post a comment