rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807)

Friday, 18 September 2020

Sektor pembinaan mengalami kerugian sehingga RM11.6b sebulan sejak PKP - MBAM


BUTTERWORTH: Industri pembinaan di Malaysia mengalami kerugian sehingga RM11.6 bilion setiap bulan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seluruh negara bermula pada 18 Mac.

 

Presiden Master Builders Association Malaysia (MBAM) Foo Chek Lee mengatakan bahawa 29% kerugian disebabkan pengangguran pekerja industri kerana projek pembinaan terpaksa dihentikan.

 

“Ketika projek pembinaan ditangguhkan, pembekal mesin tidak dapat menyewa atau menjual mesin mereka, kilang tidak dapat membuat bahan binaan dan bahan import tidak dapat masuk.

 

"Inilah sebab mengapa industri pembinaan mengalami kerugian hingga RM11.6 bilion sebulan," katanya pada sidang media di sini hari ini.

 

Sementara kebanyakan pekerjaan pembinaan telah disambung semula ketika negara memasuki tahap pemulihan, industri ini hanya dapat beroperasi hingga 80% dari kapasitasnya, katanya.

 

Foo menunjukkan rasa terima kasihnya kepada Kerajaan Persekutuan atas insentif dan pakej yang diperkenalkan untuk membantu pemulihan industri, tetapi dia juga berharap agar moratorium pembayaran pinjaman untuk syarikat berkaitan pembinaan dapat dilanjutkan selama enam bulan lagi hingga Mac 2021.

 

"Ketika moratorium hampir berakhir (pada 30 September), banyak syarikat merasakan bahawa mereka tidak dapat mengikuti pembayaran balik," katanya, sambil menambah bahawa sekitar 30% firma pembinaan di Malaysia masih menghadapi masalah kewangan.

 

Dia menambah bahawa perpanjangan moratorium selama setengah tahun lagi dapat membantu melindungi salah satu sektor ekonomi terpenting di negara ini.

 

Ditubuhkan pada tahun 1954 dan mempunyai 17,000 ahli langsung dan tidak langsung, MBAM bertujuan untuk menjadi penggerak utama dan suara yang diiktiraf dalam industri pembinaan Malaysia.

 

Sebelumnya, Foo menyampaikan ucaptama pada upacara pembukaan Seminar ketujuh MBAM mengenai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan bengkel Permit to Work for Construction di sebuah hotel di Seberang Prai hari ini.

 

Acara ini dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Pulau Pinang, Hassan Alias.

 

 - BERNAMA

No comments:

Post a Comment