Thursday, 1 October 2020

Ibu kota Pulau Pinang memenangi Pingat Emas dalam Anugerah WeGO ke-4GEORGE TOWN: George Town, ibu kota Pulau Pinang, telah dianugerahkan Pingat Emas untuk edisi keempat Sustainable Cities Organisation Awards (WeGO Awards) di bawah kategori Mobiliti.

 

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, dan Perancangan Bandar dan Desa negeri Jagdeep Singh Deo hari ini mengatakan ini adalah kali pertama Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) mengambil bahagian dalam Anugerah WeGO, bersaing dengan bandar-bandar pemerintah tempatan yang lain di seluruh dunia.

 

Dia mengatakan bahawa MBPP menyerahkan projek negeri sebagai permohonan mereka untuk Anugerah WeGO dalam dua kategori: Mobiliti dan Bandar Lestari.

 

"Pada 8 September, kedua penyerahan untuk mara ke final dan, kemudian pada 29 September diumumkan bahawa penyerahan MBPP untuk kategori Mobiliti memenangi pingat emas," katanya pada sidang media di sini.

 

Dia mengatakan penyerahan kepada menang adalah konsep Green Connectivity di bandar ini, yang terdiri daripada pelbagai projek seperti lorong basikal khusus, Program Daerah Peningkatan Perniagaan, dan inisiatif Penang Smart Parking.

 

"Kami akan terus berusaha menjadikan Pulau Pinang sebagai negara yang bersih, hijau, pintar dan berorientasi keluarga yang akan memberi inspirasi kepada negara," tambahnya.

 

Ditubuhkan pada tahun 2011, WeGO Awards adalah pertandingan tiga tahunan yang mengiktiraf dan mempromosikan inisiatif pintar yang menggunakan Komunikasi dan Teknologi Maklumat (ICT) untuk meningkatkan kualiti hidup warganegara.

 

WeGO Awards terdiri daripada enam kategori yang berbeza, iaitu Pemerintahan Efisien, Teknologi Muncul, Mobiliti, Bandar Terbuka dan Inklusif, Bandar Selamat dan Bandar Lestari.

 

Edisi keempat upacara WeGO Awards akan berlangsung di Perhimpunan Agung WeGO kelima di Makati City, Filipina, tetapi memandangkan pandemik COVID-19, upacara itu akan ditunda sehingga diberitahu kelak.

 

- BERNAMA

No comments:

Post a comment