Thursday, 3 December 2020

Bintang Hero Tamil, Rajinikanth sah sertai politik


 Bintang filem terkemuka India, Rajinikanth hari ini menjadi yang terbaru dalam kalangan ramai pelakon terkenal memasuki politik, bersumpah akan membawa kerajaan ke arah 'bebas rasuah' ke negeri asalnya.


Hero filem aksi itu, salah seorang pelakon dengan bayaran termahal di Asia, berkata di Twitter bahawa dengan 'sokongan besar dari orang ramai' dia akan melancarkan parti politik pada bulan Januari yang dijangka bertanding dalam pilihan raya yang dijadualkan di negeri Tamil Nadu tahun depan.Bekas konduktor bas berusia 69 tahun itu mengatakan bahawa orang ramai mahukan 'politik jujur, telus, bebas rasuah, tanpa kasta, sekular dan kerohanian' di negeri itu."Perkara-perkara indah dan menakjubkan akan berlaku!" dia menambah tanpa menyatakan secara jelas bahawa dia akan bergerak sendirian.

Pelakon itu mempunyai ramai peminat di seluruh India di mana dia dipanggil 'The Superstar' atau 'Thalaivar' (pemimpin).Setiap filem baru Rajnikanth menyebabkan Tamil Nadu menjadi hiruk-pikuk, dengan peminat mendapatkan potongan rambut seperti watak terbarunya atau wajahnya bertatu di badan mereka.


Rajnikanth, yang bekerja di syarikat bas di Bangalore sebelum menceburi bidang lakonan pada tahun 1973, membuktikan kekuatan politiknya pada tahun 1996 ketika dia meminta peminat untuk menentang pemerintah Tamil Nadu, yang kemudian diundi untuk disingkirkan.


Pada 2017, dia mengatakan ingin memasuki politik untuk membawa 'perubahan di Tamil Nadu'.Peminatnya menyalakan bunga api sebagai meraikannya tetapi menunggu lama untuk menyaksikan ianya secara rasmi.


Rajnikanth melancarkan gerakannya sendiri, Rajini Makkal Mandram (RMM), yang sejak itu menjadi tapak loncatan politik untuk hero filem itu. - AFP

No comments:

Post a comment