Thursday, 10 June 2021

Kerajaan Pulau Pinang bertegas mahu teruskan Projek Tambakan Laut Selatan Pulau Pinang (PSR)

 


Kerajaan Pulau Pinang tetap bertegas meneruskan Projek Tambakan Laut Selatan Pulau Pinang (PSR) walaupun mendapat desakan daripada pelbagai pihak yang mahu ia dibatalkan.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow, berkata PSR tidak akan dihentikan memandangkan pelbagai proses sudah diambil dan dilakukan sejak bertahun-tahun lalu termasuk menjelaskan kepentingan projek berkenaan.

"Kita tidak perlu memilih antara PSR dan alam sekitar serta nelayan. Kemajuan teknologi dan kejuruteraan membolehkan kita membangunkan PSR dan pada masa sama, tetap memelihara alam sekitar serta masyarakat.


"Kerajaan negeri tidak pernah menafikan projek ini akan memberi kesan, malah selalu berkongsi dengan masyarakat mengenai rancangan untuk mengurangkan kesannya.

"Ia termasuk mewujudkan habitat baharu untuk hidupan laut dan memberi lebih banyak peluang pekerjaan serta perniagaan kepada nelayan dan penduduk setempat lain," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Kon Yeow berkata, apa yang lebih penting adalah mempertimbangkan faedah sosioekonomi bakal diperoleh melalui PSR ke Pulau Pinang yang mempunyai nilai lebih besar daripada pulangan wang.

"Penciptaan pekerjaan dan pertumbuhan ekonomi dirangsang pelaburan domestik serta antarabangsa akan memberikan kestabilan kewangan dan keselamatan kepada rakyat.

"Inisiatif hijau seperti pembangunan dan pengangkutan rendah karbon, penggunaan tenaga boleh diperbaharui serta penyediaan ruang terbuka pula akan menyumbang ke arah peningkatan gaya hidup dan kesejahteraan awam selama beberapa dekad yang akan datang. Manfaat ini juga harus diambil kira.

"Kerajaan negeri percaya kita dapat mencapai semua perkara di atas dan mematuhi sepenuhnya syarat kelulusan ketat ditetapkan Jabatan Alam Sekitar (JAS)," katanya.

Sebelum ini, Kerajaan Pulau Pinang bercadang melaksanakan projek PSR dengan keluasan lebih 2,600 hektar bagi membina tiga pulau buatan untuk membiayai Pelan Induk Pengangkutan (PIP), dianggar bernilai RM49 bilion dan melantik SRS Konsortium sebagai Rakan Pelaksana Projek (PDP).

Projek mega itu bagaimanapun mendapat tentangan pelbagai pihak dengan golongan nelayan tradisi di Pulau Pinang dikatakan paling teruk terjejas, selain ia dilapor boleh mengubah sempadan laut negara dan mungkin menimbulkan masalah dengan negara jiran.

Kontroversi bagi membangunkan tiga pulau buatan itu terus membelenggu hampir 1,500 nelayan tradisi di kawasan berkenaan yang bergantung sepenuhnya kepada hasil laut sebagai punca pendapatan, sejak ia diperkenalkan pada 2013.

BH

6 comments:

 1. BANGKAI ANJING betul rejim PEMBUNUH/PEROMPAK/PENJAJAH/PERASUAH HOMO Zionis DAP NAZI ni!!

  Apa dah jadi pd. MENTERI ALAM SEKITAR dr. Parti ISLAM, PAS?! Mcm. mana boleh diBEBAQkan oleh KEM. ALAM SEKITAR ni sdgkan BERIBU2 NELAYAN Orang Asal ISLAM/MELAYU traditional kita di PP & PERAK akan juga TERJEJAS pendapatan & kehidupan mereka akibat PROJEK Zionis DAP Bangkai ANJING ni - yg. hanya akan MENGUNTUNGkan KRONI2 DAP & WARGA2 ASING Kaya-Raya, yg. nak jadikan PP ni sbg. SINGAPURA-no. 2!!

  Bahkan disyaki PENGKALAN HARAM Rahsia utk. SUBMARIN2 NUKLEAR rejim2 PENGGANAS Zionis US/NATO/ISrael - akan diBINA bawah 3 PULAU2 BUATAN ni - mcm. di Pulau DIEGO GARCIA di LAUTAN HINDI (di mana MH370 kita disyaki diRAMPAS oleh rejim2 PENGGANAS Zionis ni, utk. MENCULIK Saintis2 dr. CHINA yg. pakar SENJATA IT terbaru)!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lihat KEMUSNAHAN2 ALAM SEKITAR di PERAK dan PP, melalui projek2 TAMBAK LAUT iaitu PERLOMBONGAN PASIR, di PANTAI2 dan juga BAWAH LAUT - yg. juga akan mengHAPUSkan PENDAPATAN dan KPG2 NELAYAN TRADISIONAL Pribumi ISLAM/MELAYU kita, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita - di bawah rejim PENIPU DAP Penjajah/Parasit amat RASIS, FASIS, TAMAK dan BUAS - hanya kerana DAP homo ni nak membina 3 PULAU2 BUATAN, kononnya, utk. membiayai Pelan Induk Pengangkutan PP spt. LRT dsbnya di bah. PULAU, yg. mana makin diJAJAHI dgn. RAKUS, BUAS, RASIS dan TAMAK oleh PENJAJAH2 Asing SINGAPURA, TAIWAN, HONG KONG dan BARAT, utk. dijadikan SINGAPURA-NO 2 - demi MENGUASAI Selat Melaka dan LAUT CHINA SELATAN kita - yg. SEBENAQnya, amat KAYA dgn. THORIUM/URANIUM/ZIRCON, di GUNUNG2 BERAPI PURBA bawah laut yg. berBILLION thn., utk. pembuatan SENJATA NUKLEAR Zionis Barat/ISrael hingga akhir zaman)!!

   Lihat di -
   https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2019/05/565994/projek-tambak-laut-selatan-pulau-pinang-didakwa-jejaskan-nelayan-perak

   Delete
 2. Dan lagi berita KEMUSNAHAN ALAM SEKITAR dan KPG2 NELAYAN TRADISIONAL Pribumi ISLAM/MELAYU kita di PP dan PERAK, bawah rejim DAP Penjajah/Parasit amat PENIPU, RASIS, FASIS, BUAS dan TAMAK ni, di - https://www.bharian.com.my/node/221042

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. PEMBETULAN:

   Tgk. juga kes2 RASUAH/PENGGUBAHAN WANG HARAM/SALAH GUNA KUASA/PECAH AMANAH/LARI dr. CUKAI guan eng homo ni diRINGANkan - kerana TAK diDAKWA bawah kesemua JENAYAH2 ni serta TAK berDASARkan setiap TRANSAKSI WANG yg. akan membanyakkan JUMLAH dakwaan2 - spt. yg. geng PENJENAYAH2 PARIAH DAP BANGKAI, tommy thomas/gopal sri ram buat dgn. geng2 depa dr. SPRM & pejabat Peguam Negara, dgn. amat ZALIM, RAKUS & PENIPU ke atas YAM DS Najib, YAM DS Rosmah & Pemimpin2 UMNO lain, dlm. kes IMDB/SRC PENIPU & DERMA2 POLITIK kpd. YAM DS Najib & YAM DS Rosmah!!

   Bahkan PEMIMPIN2 lain dlm. DAP - lansung TAK diSIASAT & diDAKWA dlm. kes2 RASUAH/PENGGUBAHAN WANG HARAM/PECAH AMANAH/SALAH GUNA KUASA/LARI dr. CUKAI dlm. Skandal TEROWONG BAWAH LAUT PP-Pelan Induk Pengangkutan PP (PIPP), sebanyak $60 BILLION sebenaqnya - spt. diDEDAHkan JENAYAH2 ini oleh YAM Raja Petra dr. Malaysia Today (sampai skrg. TAK dak SEKOQ pun pemimpin2 DAP ni termsk. guan eng HOMO - berani buat REPOT POLIS ke atas YM Raja Petra dr. Malaysia Today, berkaitan PENDEDAHAN2 amat BERNAS, TERPERINCI & BERANI ini)!!

   Lihat di - https://www.malaysia-today.net/2020/07/02/the-untold-story-of-guan-engs-proxy-the-penang-condo-king/

   Delete
 4. Dan waktu COVID-19 ni, oi si PARASIT guan eng HOMO PENIPU - TAK payahlah lu nak TEMBERANG Rakyat!! Lu MENANG kes SIVIL lu - sbb. YM Raja Petra TAK hadir!!

  Bawah UNDG2 HUTAN rejim2 PEMBUNUH/PEROMPAK Zionis PH Parasit ZIONIS/BERSATU Nazi - si guan eng HOMO boleh MENANG kes SAMAN SIVIL dia terhdp. PENDEDAHAN2 oleh YAM Raja Petra berkaitan kes2 RASUAH/PENGGUBAHAN WANG HARAM/LARI dr. CUKAI/PECAH AMANAH/SALAH GUNA KUASA/ROMPAKAN/PENIPUAN oleh guan eng HOMO & Pemimpin2 DAP Parasit lain, serta KRONI2 depa - walau sampai SEKARANG, depa TAK berani buat satu pun REPOT2 POLIS ke atas YAM Raja Petra dr. Malaysia Today ni!!

  Mana si PARASIT2 Pej. PEGUAM NEGARA/Pej. KETUA HAKIM NEGARA/Pej. KETUA POLIS NEGARA/LHDN-KEM. KEWANGAN SPRM paling BANGSAT & PENIPU - utk. MENYIASAT habis2an Pemimpin2 DAP & KRONI2 depa, serta pegawai2 SPRM sendiri - dr. PENDEDAHAN2 YAM Raja Petra berkaitan kes2 RASUAH/PENGUBAHAN WANG HARAM/PECAH AMANAH/SALAH GUNA KUASA/LARI dr. CUKAI berkaitan SKANDAL Terowong bawah Laut PP, serta seluruh Pelan Induk Pengangkutan PP (PIPPP) ni - yg. SEBENAQnya, kesemua kes2 ini melibatkan PENIPUAN/ROMPAKAN Wang NEGARA & RAKYAT sbnyk. $60 BILLION, di samping sdg. menJAHANAMkan ALAM SEKITAR, serta mahu MEROMPAK Pasir2 dlm. SELAT MELAKA di PP & PERAK, serta juga akan MENINDAS & MENGANIAYA hampir BERIBU2 NELAYAN2 tradisional kita, terutamanya dr. bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, akibat KEROSAKAN Laut & HIDUPAN Lautnya!!

  Di - https://www.malaysia-today.net/2021/05/25/mahkamah-arah-raja-petra-bayar-rm600000-pada-guan-eng/

  NOTA: YM Raja Petra TAK hadir mungkin sbb. ada WARAN TANGKAP ke atas beliau & beliau juga telah menerima ugutan2 BUNUH dr. PARIAH2 - disyaki KULI2 DAP Parasit Zionis!!

  ReplyDelete