rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807)

Monday, 27 September 2021

Tiada bukti jelas Pulau Pinang dipajak dari Kedah - P Ramasamy


Tiada sebarang bukti sejarah yang jelas menunjukkan Pulau Pinang telah dipajak oleh penjajah Inggeris atau Syarikat Hindia Timur (EIC) daripada Kesultanan Kedah.

Menurut laporan dari Sinar Harian, Timbalan Ketua Menteri II, P Ramasamy berkata, sebilangan ahli sejarah berpendapat bahawa penjajah Inggeris atau EIC menyewa Pulau Pinang dan Seberang Perai dari Kesultanan Kedah pada tahun 1786 sebagai balasan kerana melindungi Kedah daripada diserang oleh Siam.

Menurutnya, bayaran pajakan telah diberi dalam bentuk dolar Sepanyol diberikan kepada Kesultanan Kedah.

"Sama ada ia dipajak atau perjanjian sederhana telah ditermeterai antara EIC dan Kesultanan Kedah adalah sesuatu yang tidak jelas.

"Penelitian yang terperinci tentang dokumen penjajah yang berkaitan dengan perjanjian itu tidak banyak memberitahu berkenan tempoh dan bayaran pajakan kepada Kedah, seperti perjanjian antara Inggeris dan China tentang kepulangan Hong Kong," tulisnya dalam satu hantaran di Facebook beliau pada Ahad.

Ramasamy yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perai berkata, perjanjian yang sederhana atau tidak adil antara British dan Kesultanan Kedah tidak menjadi ikatan.

Katanya, persoalan yang timbul adakah kesepakatan antara Kesultanan Kedah dan Inggeris merupakan kesepakatan antara kedua-dua raja.


Beliau berkata, pada hakikatnya perjanjian antara EIC dan Kesultanan Kedah yang merupakan negeri bawahan Siam yang berkuasa di utara.


Sementara itu, Ramasamy berkata memandangkan kekeliruan dalam perjanjian antara EIC dan Kesultanan Kedah, beberapa sejarawan mencadangkan pandangan baru mengenai perjanjian tersebut.


Katanya, cadangan seperti itu cukup akademik kerana tidak ada perselisihan wilayah yang berterusan dan juga tiada isu di mana Kedah menuntut keras pengembalian wilayahnya yang hilang, Pulau Pinang.


"Kedah dan Pulau Pinang adalah negeri di Semenanjung Malaysia, di mana kedaulatan terletak pada kerajaan Persekutuan.


"Kedah atau Pulau Pinang atau negeri-negeri lain terikat dengan Perlembagaan, menghalangnya daripada membuat tuntutan wilayah secara sepihak," tambahnya lagi.


Sementara itu, Ramasamy berkata, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor mungkin tidak menyukai Pulau Pinang.


Beliau berkata, lebih setahun Sanusi mengecam pemerintah Pulau Pinang kerana tidak memberi bayaran air mentah bagi air yang diambil dari Sungai Muda.


Malah katanya, baru-baru ini Sanusi mungkin tersinggung ketika beberapa individu di Pulau Pinang mengemukakan pertanyaan mengenai kebolehlaksanaan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim.


"Disebabkan itu mungkin menyebabkan beliau menyatakan bahawa sebuah negeri yang dipajak dari Kedah tidak harus melupakan sejarahnya yang lalu.


"Sebenarnya Sanusi salah mengatakan bahawa Pulau Pinang adalah milik Kedah. Sekiranya ada tuntutan, ia mesti ditangani melalui kerajaan pusat dan bukan di Dewan Undangan Negeri (DUN).


"Saya rasa penasihat undang-undang negeri Kedah seharusnya memperingatkan Sanusi mengenai perkara ini,"katanya.

Artikel Penuh : Sinar 


4 comments:

 1. Diamlah lu si Penjajah PARIAH-si PENAJA Penhganas HINDU Tamil Eelam Sri Lanka!! PDRM/KDN - hang TIDOQkah?!

  Dan tgk. kes JENAYAH2 amat BERAT si guan eng HOMO DAP ni - kenapa PEGUAM NEGARA tak terus bawa kes ni ke MAHKAMAH TINGGI sbb. BUKTI2 mmg. dah CUKUP!!

  Dan kenapa kes guan eng HOMO ni juga diRINGANkan - TAK masuk bawah AKTA2 PENGGUBAHAN WANG HARAM/PECAH AMANAH/SALAH GUNA KUASA/LARI dr. CUKAI, serta TAK diPERBANYAKkan PERTUDUHAN sampai berPULUH2/BERATUS2 yg. berDASARkan SETIAP transaksi AKAUN, spt. yg. dibuat dgn. KEJAM & HARAM ke atas YAM DS Najib & Pemimpin2 UMNO lain kita?!!

  Juga, kenapa Pemimpin2 DAP lain & KRONI2 depa, lansung TAK diDAKWA, serta KEDIAMAN2 guan eng & yg. lain2 ni TAK pula diSERBU & diSITA akan HARTA2 depa spt. yg. dibuat dgn. amat ZALIM & HARAM terhdp. YAM DS Najib, keluarga depa & Pemimpin2 UMNO lain, oleh PDRM/SPRM PARASIT dlm. kes2 PENIPU IMDB/SRC -walau TAK dak apa2 BUKTI sahih?!

  Si Penjenayah PEGUAM NEGARA Bersatu NAZI-si geng PENJENAYAH2 PARIAH tommy thomas/gopal sri ram ni, & geng2 KETUA HAKIM NEGARA & HAKIM2 JAHAT depa - patut diTANGKAP & diDAKWA - kerana telah memPERMAIN2kan & MENIPU Undg2 Perlembagaan & Negara kita SEWENANGnya sampai dah jadi UNDG2 HUTAN kat NEGARA ISLAM kita ni!!

  Di - https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kes-guan-eng-saksi-beli-jam-tangan-mewah-berharga-rm40000-mahkamah-diberitahu-321208

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lihat lagi bagaimana SIASATAN lengkap SPRM ni diTUTUP & diSEMBUNYIkan oleh PENJENAYAH2 SPRM/Pariah tommy thomas!!

   Di -
   https://www.malaysia-today.net/2019/02/24/from-the-macc-files-how-the-penang-undersea-tunnel-deal-with-guan-eng-started/

   Delete
 2. Tgk. lagi BUKTI Pemimpin2 PARIAH/CINA DAP & Pemimpin Melayu PKR, serta Kroni2 depa yg. lain yg. TERLIBAT dlm. kes Skandal Terowong Bawah Laut PP/Pelan Induk Pengangkutan PP yg. SEBENAQnya KOSnya berJUMLAH lebih dr. $6 BILLION ni, iaitu $60 BILLION serta RASUAH/PENGGUBAHAN HARAM sebenaqnya berjumlah
  $3 BILLION kpd. guan eng HOMO - jadi Penjenayah2 SPRM/PEGUAM NEGARA - mmg. BANGSAT lu si PENIPU2 paling JAHANAM!!

  Di - https://www.malaysia-today.net/2019/02/26/from-the-macc-files-part-4-the-names-of-the-others-who-received-bribes-for-the-penang-undersea-tunnel/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lihat juga di - https://suarakitahebat.wpcomstaging.com/2021/09/23/cakap-besar-sombong-bongkak-bersih-telus-bertanggungjawab-dibelakang-hentam-komisyen-10-projek-terowong-bawah-laut-berbillion-rm-pemimpin-dap-sial-pelanun-rakyat-p-pinang/

   Delete