rubiconproject.com, 9655, RESELLER, 0bfd66d529a55807)

Thursday, 7 October 2021

435 nelayan sokong projek tambak laut Pulau Pinang?


Seramai 435 nelayan merupakan sebahagian daripada 1,521 penduduk dari kawasan selatan Pulau Pinang yang menyerahkan nama serta tandatangan mereka kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang bagi menyokong projek tambakan laut di kawasan tersebut (PSR). 

Sokongan itu dinyatakan secara terbuka kepada kerajaan negeri hari ini menerusi penyerahan nama dan tandatangan tersebut oleh nelayan Unit Permatang Tepi Laut, Fajinah Jaafar kepada kepada Ketua Menteri, Chow Kon Yeow di sini. 

Menurut Fajinah, dia mengambil inisiatif mengumpul tandatangan penduduk dan nelayan yang menyokong projek tambak laut bagi membentuk tiga pulau buatan itu sebaik sahaja mahkamah membatalkan kelulusan laporan Kajian Impak Alam Sekitar (EIA) projek berkenaan bulan lalu. 

Menurutnya, pembatalan kelulusan tersebut bermakna manfaat-manfaat untuk nelayan di bawah Pelan Pengurusan Impak Sosial (SIMP) tidak dapat disampaikan kepada nelayan dalam masa terdekat. 

Sementara itu, Penolong Setiausaha Lestari, Mohd. Nasarudin Sultan yang turut menyokong inisiatif digerakkan Fajinah itu berkata, tandatangan yang berjaya dikumpulkan tersebut membuktikan ramai penduduk setempat di kawasan berhampiran PSR mengalu-alukan pelaksanaan projek tersebut. 

Ini kerana tambahnya, kumpulan penduduk berkenaan menyedari PSR akan menjana ekonomi dan mewujudkan peluang perniagaan serta pekerjaan. 

“Harus ditegaskan di sini sokongan daripada 1,521 orang ini adalah secara ikhlas dan rela hati. Mereka tidak dipaksa atau dijanjikan apa-apa ganjaran. 

“Mereka memahami bahawa pelaksanaan projek sebesar PSR ini akan mendatangkan banyak kebaikan dari segi penjanaan ekonomi, terutamanya dalam keadaan kegawatan ekonomi akibat penularan Covid-19,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini. 

Tambah Mohd. Nasarudin, aktiviti penambakan dan pembinaan akan mewujudkan peluang pekerjaan dan perniagaan kepada pengusaha kecil-kecilan di kawasan berhampiran tapak projek. 

Sehubungan itu, beliau berharap kempen tandatangan tersebut membuka mata mereka yang bertanggapan semua nelayan dan penduduk tempatan membantah PSR yang mana mereka telah diberi gambaran yang tidak tepat selama ini. – UTUSAN

7 comments:

 1. Inilah jenis spesis Melayu BANGKAI BABI-Penjilat HANYIR KAFIR2 ANJING DAP Pengganas ZIONIS!! Berapa diBAYAQ agaknya?!!

  Tgk. BUKTI Pemimpin2 PARIAH/CINA DAP & Pemimpin Melayu PKR, serta Kroni2 depa yg. lain yg. TERLIBAT dlm. kes Skandal Terowong Bawah Laut PP/Pelan Induk Pengangkutan PP yg. SEBENAQnya KOSnya berJUMLAH lebih dr. $6 BILLION ni, iaitu $60 BILLION serta RASUAH/PENGGUBAHAN HARAM sebenaqnya berjumlah
  $3 BILLION kpd. guan eng HOMO - jadi Penjenayah2 SPRM/PEGUAM NEGARA - mmg. BANGSAT lu si PENIPU2 paling JAHANAM!!

  Di - https://www.malaysia-today.net/2019/02/26/from-the-macc-files-part-4-the-names-of-the-others-who-received-bribes-for-the-penang-undersea-tunnel/

  NOTA: Sampai skrg. guan eng HOMO & Pemimpin2 Pengganas HOMO Zionis NAZI DAP/PKR dia ni - TAK berani buat REPOT POLIS ke atas YM Raja Petra & SPRM kalau berita ni TAK benaq!! Lagipun, guan eng hanya berani SAMAN SIVIL yg. dia menang sbb. YM Raja Petra TAK hadir, sbb. ada Waran Tangkap atas Raja Petra di LONDON, sampai skrg.!! Tapi PDRM/SPRM kan boleh pi LONDON dgn. MUDAH!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dan lihat juga SAKSI penting terhdp. kes JENAYAH2 guan eng HOMO DAP - disyaki diBUNUH oleh PEMBUNUH DAP Pengganas ZIONIS!! Disyaki, dgn. memanjat BALKONI sbb. mayat mangsa dijumpai bawah Kondo pukul 5am & CCTV tak nampak sesiapa masuk ke Kondo- lagipun Pemimpin2 DAP PENGGANAS ni kan dilatih oleh rejim PENGGANAS/PEMBUNUH Zionis ISrael/MOSSAD, serta si geng PENGGANAS Pariah HINDU Tamil Eelam Sri Lanka depa juga dilatih si ISrael/MOSSAD ni!!

   KETUA POLIS NEGARA - hang SIASAT habis2an!!

   Di - https://www.thevibes.com/articles/news/43604/high-profile-developer-found-dead-on-ground-floor-of-penang-condo

   Delete
  2. Lagi di - https://suarakitahebat.wpcomstaging.com/2021/10/07/memang-lah-kematian-sesuatu-yang-tidak-dapat-dijangkakan-oleh-sesiapa/

   Delete
 2. Hampir 12,000 NELAYAN2 di P.PINANG & PERAK, serta ALAM SEKITAR Marin akan diJAHANAMkan melalui Pembuatan 3 PULAU ini terutamanya akibat MELOMBONG Pasir2 dlm. LAUT - diwakili oleh 'NGO' Nelayan Melayu BANGKAI ANJING Pengkhianat ni?!

  Tak habis2 nak MENIPU si DAP BANGKAI ANJING ni!!

  Di - https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2019/05/565994/projek-tambak-laut-selatan-pulau-pinang-didakwa-jejaskan-nelayan-perak

  ReplyDelete
  Replies
  1. ~400 Nelayan2 BANGKAI ANJING ni mewakili BERBELAS RIBU Nelayan2 yg. akan TERJEJAS dr. PIPPP ni?! KEPALA BABI DAP bangkai ANJING!!

   Delete
  2. Dan lagi berita KEMUSNAHAN ALAM SEKITAR dan KPG2 NELAYAN TRADISIONAL Pribumi ISLAM/MELAYU kita di PP dan PERAK, bawah rejim DAP Penjajah/Parasit amat PENIPU, RASIS, FASIS, BUAS dan TAMAK ni, di - https://www.bharian.com.my/node/221042

   Delete
 3. Kenapa si BANGKAI ANJING DAP Pengganas Homo ZIONIS Nazi ni TAKUT nak jumpa PERSATUAN NELAYAN PP aaahhhh?!! Lihat lagi di - https://www.bharian.com.my/bhplus-old/2016/12/221042/tambak-laut-di-pulau-pinang-tutup-periuk-nasi-30000-nelayan

  Tambak laut di Pulau Pinang tutup periuk nasi 30,000 nelayan

  Siti Sofia Md Nasir

  Disember 6, 2016

  ReplyDelete