Showing posts with label KLSE. Show all posts
Showing posts with label KLSE. Show all posts

Thursday, 24 May 2018

Menteri Kewangan yang leka dengan politik mengakibatkan tahun ni KLSE punya gain wipe out dalam masa seminggu sahaja .


2 silap besar yang Menteri Kewangan buat ;

1 - Buat official press statement pasal hutang negara ( yang tidak tepat ) tanpa memberitahu plan macam mana nak menyelesaikannya . Pelabur tidak suka ketidaktentuan .

2 - Hapuskan GST dimasa yang dia sedar cukai baru hanya boleh diperkenalkan dalam 2-3 bulan ( apabila sidang parlimen diadakan ) . Keadaan ni mewujudkan ketidaktentuan didalam fiscal policy .

Berkenaan yang pertama , bila mana statement itu dikeluarkan tanpa ada plan untuk menyelesaikannya dan ditambah pula dengan kenyataan yang Kerajaan tidak kisah jika berlaku downgrade dalam rating mengakibatkan pelabur risau tentang risiko melabur . Ini tindakan yang tidak bertanggungjawab . Statement tidak tepat berkaitan dengan hutang juga mengakibat pelabur ragu dengan jumlah sebenar hutang negara . Ini kerana jika jumlah hutang terlalu tinggi , kerajaan mungkin akan mengubah dasar kewangan negara . Keyword dia mungkin , situasi ketidaktentuan ini mengakibatkan pelabur menarik keluar pelaburan .

Berkenaan yang kedua bila GST dihapuskan dan cukai baru lambat diperkenalkan ianya akan memberi tekanan kepada perbelanjaan negara . Perbelanjaan untuk pembangunan mungkin akan ditangguhkan . Langkah kerajaan memberhentikan pekerja dan menutup sebilangan agensi kerajaan ditutup juga memberi gambaran mungkin kerajaan akan mengambil langkah penjimatan ( austerity measure ) . Langkah ini tidak disukai oleh pelabur .

Kekeliruan juga timbul bila Kerajaan menghapuskan cukai GST dan menggantikannya dengan SST tetapi pada masa yang sama mengambil langkah penjimatan . Consumption akan berkurangan bila langkah penjimatan diambil . Ini mengakibatkan kutipan cukai akan berkurang seterusnya menambahkan lagi tekanan kepada perbelanjaan negara .


Apabila dasar ekonomi masih lagi menjadi tanda tanya , pelabur akan mengambil langkah menyelamatkan modal dengan membawa keluar modal dari dalam pasaran . Itu yang terjadi sekarang .

Langkah yang sepatutnya diambil ialah ; Menteri kutip semua data yang ada , berbincang didalam mesyuarat kabinet , ambil kata putus apa yang sepatutnya dibuat . Apabila dah ada semua tu barulah pengumuman tentang masalah yang dihadapi dan plan bagaimana hendak menyelesaikan masalah itu . Sebelum semua itu dibuat , kekalkan sahaja dasar sedia ada dan jangan keluarkan statement mengarut . Kerajaan ada 100hari untuk melaksanakan apa yang dijanjikan tu , kenapa tergopoh gapah ?

“ Austerity will destroy a country if it’s given for the wrong patient and at the wrong time .“

Anyway , Menteri dah keluarkan statement detail tentang hutang negara . Menteri mengesahkan bahawa hutang rasmi kerajaan ialah RM6++billion . Amount RM1trillion itu timbul apabila ditambah dengan jumlah govt guaranteed loan dan PPP debt . Sebenarnya tepuk dahi jugak sebab dua benda tambahan tu pembayaran tidak dibuat oleh kerajaan . Untuk Govt guaranteed loan dan PPP peminjam ada revenue sendiri jadi dia boleh bayar sendiri . Kenapa hendak dimasukkan sekali ? Kira sekali sebab nnt nak bail out ke ?

Najib Saahari